25.04.2024
България

МВР АЛАРМИРА: Измами с обяви за дърва за огрев в интернет

Измама с обяви за дърва за огрев в онлайн. Според данни на полицията, измамната схема действа по следния сценарий – участниците се възползват от социалните мрежи и сайтовете за обяви и публикуват в тях съобщения за предоставяне на стока или услуга – най-често те са за снабдяване с дърва за огрев. За целта те създават фалшиви профили и с тях публикуват обяви с упоменат телефон за връзка.

Потенциалната жертва звъни на посочения телефонен номер, получава уверения, че ще получи желаното. Идва и условието – предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга с уточнението парите да бъдат изпратени чрез куриер.

Едва след време, когато купувачът не получи желаната стока или услуга, обявите изчезнат от интернет пространството и никой не вдига телефоните, той разбира, че е станал жертва на измама.

Полицията отправя апел – не се доверявайте на подобни обяви, в никакъв случай не изпращайте пари на непознати хора, независимо, че в текста на съобщението е изписан телефон. Важно е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни.

Related posts

КЕВР обсъжда увеличение в цената на природния газ

Дани Тренчева

Булгаргаз иска 14% по-скъп газ от януари

Дани Тренчева

Виктория Василева от „Има такъв народ“ иска да се спре обсъждането на Петър Илиев

admin

Прогноза за времето

admin

Важна информация от АПИ

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment