28.03.2024
България

Македонският главен прокурор: Видях пластмасови туби, които не бяха изгорели

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите в инцидента край Боснек, за да се идентифицират жертвите. Това заяви ексклузивно пред bTV обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески.

Той уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти. Иззета е документация от фирмата превозвач „Веса Транс“.

Оцелелите все още не са разпитани официално от македонското обвинение, данни са снети от прокурори в София. Йовески допълни, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги.

Обвинител №1 обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от Северна Македония без необходимите документи. Предстои да бъде санкциониран и техният пряк ръководител.

В системата на митницата не е отразено дали автобусът да е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, според първоначалната проверка.

Македонският главен прокурор заяви, че българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса. Той потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби.

„Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България – ние ще съдействаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, заяви Йовески.

Относно двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, Йовески коментира, че разследването ще покаже точните причини. По техни данни обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед.

Related posts

Предлагат допълнително заплащане за учителите, които участват в тестването на децата

Дани Тренчева

Пред „Продължаваме промяната“ от „Български възход“ поискаха първо правителство, след това бюджет

admin

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

Започват масови проверки в МВР за алкохол и наркотици

admin

2681 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

Иван Иванов: Цената на газа ще се вдигне заради скъп газ, нагнетен в Чирен

admin

Leave a Comment