13.07.2024
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

Лятната ковидна вълна започна да покосява медиците на първа линия в МБАЛ – Благоевград

 

 

Във вътрешно отделение има заразени 4 медицински сестри начело със старшата Христина Йорданова, както и един санитар.

В спешно-приемно отделение извън строя са 2 медицински сестри. Болните медици са на домашно лечение, като симптоматиката е типична за действащия „Омикрон“ вариант.

Първо се започва с болки в гърлото, на втория ден има втрисане и мускулни болки, кашлица, температура, хрема и силно главоболие, обясни за „Струма“ една от болните сестри.

„Не съм от хората, които се оплакват, но ситуацията се усложнява с всеки изминал ден, особено след като вече има толкова заразени колеги. В момента в отделението се лекуват 19 болни с Ковид-19, а сме в силно редуциран състав”, заяви началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев, който вече е на предела на силите си.

Заради създалата се кадрова криза, в която пикът на вълната съвпадна с летните отпуски, се обмисля вариант отделението временно да бъде затворено, а завеждащият лекар д-р Кондев и 3-те останали здрави медсестри да бъдат пуснати в двуседмична почивка, за да не се разболеят и те. Такива мерки са взети например във вътрешно отделение на петричката болница.

На първо време, за да се „спасява“ положението, във вътрешно ще бъде изпратена сестра от друго отделение да дава платено дежурство. Желаещи обаче трудно се намират, тъй като ковидни добавки не се заплащат, откакто бяха спрени след отмяната на епидемичната обстановка.

12 са хоспитализираните в инфекциозното отделение на болницата, за които се грижи също един лекар – завеждащата д-р Лазарова. Повече пациенти там не се приемат, тъй като допълнителни ковидни легла не са разкрити. При създалата се ситуация вече се връщат болни, които остават на домашно лечение и изчакват, докато се освободи легло.

Вчера пациентка с двустранна пневмония не е била хоспитализирана поради липса на свободно легло. Жената е била насочена към друга благоевградска болница, но там не са я приели, тъй като не е разкрит ковиден сектор. Болни с коронавирус вече се връщат и от МБАЛ – Гоце Делчев поради същата причина – лимитирани легла.

„Проблемът е много сериозен, всеки ден има напрежение между болницата, Спешен център и пациентите.

В гоцеделчевската болница лекари има, легла също има, но нямаме разрешение да разкрием допълнителни ковидни легла. Лимитът е 12 легла в инфекциозно отделение, които са запълнени. 9 от тях са за болни от Ковид-19 и 3 за болни с други инфекции.

Не можем да приемем повече пациенти с коронавирусна инфекция, поради което ги оставяме на домашно лечение или ги пренасочваме към друга болница. Вчера бе отказана хоспитализация на пациентка, която се оплакваше от задух”, сподели зам. шефът на МБАЛ „Иван Скендеров“, педиатърът д-р Ангел Тонгов.

Той добави, че в детско отделение са били настанени 3-ма малки пациенти с коронавирусна инфекция.

При тях заразата с „Омикрон“ варианта започва с повръщане и разстройство, след което преминава във фарингити. Децата бързо се повлияват от терапията и вчера са били изписани две от тях – едно на 3 години и друго 8-месечно бебе.

Лятната ковидна вълна е заразила повторно и доста болнични лекари и медсестри от Гоце Делчев, които вече са излекувани. Сред заразените лекари на първа линия е и шефът на филиала на Спешен център – Гоце Делчев д-р Илия Божиков.

Очертаните сериозни проблеми в лечебните заведения в Пиринско рязко контрастират с констатациите на служебния зам. здравен министър д-р Александър Златанов, който на 4 август направи изненадваща визита в РЗИ, МБАЛ – Благоевград и ЦСМП, провокирана от изявления на болничното ръководство за нарушена комуникация. Каква картина е била представена на зам. министъра и дали е гледал с „розови очила“, но заключението му след официалното посещение беше, че координацията е на много добро ниво.

Освен това Благоевградска област разполага с достатъчно болнични легла и дори и при евентуално повишаване на заболеваемостта не се очаква свръхнатоварване върху здравната система, глакеше съобщението от здравното министерство след посещението на зам. министъра в Благоевград.

Броят на болничните легла за активно лечение по договор с НЗОК в областта е над 1500, уверили го от РЗИ.

Директорът на болницата д-р Огнян Митев също заяви, че няма проблем с осигуряването на болнични легла както за пациентите с Covid-19, така и за тези, които не са диагностицирани със заболяването./Struma.bg

Related posts

Деца събраха за часове 5000 лева на благотворителен базар в Банско

Дани Тренчева

Общо 3 210 лв. бяха събрани по време на кулинарния базар „Ароматът на Коледа“ и „Екстрийм Ендуро Крупник 2021 г.“

Дани Тренчева

Жена отиде да види баща си в Благоевград, но го откри мъртъв

admin

Благоевградското село Зелен дол е на воден режим през лятото – защо никой не се ангажира с решението на проблема?

admin

Гърция започва да доставя хапчета срещу COVID по домовете

Дани Тренчева

Симитли в очакване на голямото събитие – „Симитлия – Древната земя на кукерите“ 2023

admin

Leave a Comment