07.06.2023
България

Лавинна опасност в Рила и Пирин – какви са съветите на експертите

Висока лавинна опасност в Рила и Пирин – в Банско само преди 10 дни беше открит ски сезонът, а според местните жители, за пръв път от 20 години има толкова много натрупал сняг. Пред дни обаче започнаха много силни ветрове, които създават предпоставки за лавини.

„Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори – на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна“, каза Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина, коментира Нешев. По думите му лавинната опасност в момента е умерена.

„Обстановката в другите планини не е по-различна – както е в Пирин, така е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Колкото повече си позволяваме да подценяваме планината, да надценяваме собствените си възможности, толкова по-голяма е възможността да попаднем в опасна ситуация“, подчерта Емил Нешев.

Източник: БНТ

Related posts

КЕВР обсъжда цената на газа за септември

admin

Полицаи откриха телата на майка и дъщеря в Бяла Слатина

admin

Осъдиха родители, оставили децата си без надзор

admin

Близо 1000 нови случая на COVID-19 у нас

Прокурор получи зловещ колет

admin

Задържания снощи бизнесмен Велико Желев все още е без повдигнато обвинение

admin

Leave a Comment