20.04.2024
България

Лавинна опасност в Рила и Пирин – какви са съветите на експертите

Висока лавинна опасност в Рила и Пирин – в Банско само преди 10 дни беше открит ски сезонът, а според местните жители, за пръв път от 20 години има толкова много натрупал сняг. Пред дни обаче започнаха много силни ветрове, които създават предпоставки за лавини.

„Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра, се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори – на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна“, каза Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина, коментира Нешев. По думите му лавинната опасност в момента е умерена.

„Обстановката в другите планини не е по-различна – както е в Пирин, така е и в Стара планина, и в Рила, и във Витоша. Колкото повече си позволяваме да подценяваме планината, да надценяваме собствените си възможности, толкова по-голяма е възможността да попаднем в опасна ситуация“, подчерта Емил Нешев.

Източник: БНТ

Related posts

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Йорданова ще внесе сигнала за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

Дани Тренчева

МВР изпрати генератори на РСМ

admin

Майката, изхвърлила бебето си в контейнер в Димитровград, остава в ареста

admin

Николай Костов: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен, колкото сега

Дани Тренчева

Четирима души, свързани със скандала с незаконните осиновявания в Гърция остават в ареста

admin

Leave a Comment