23.04.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Курбан за Св. Мина в „Каменния град“ под връх Пирин

Както повелява традицията – миряни почетоха християнския празник, посветен на Свети Мина и в село Мечкул. Навръх празника бе отслужена празнична литургия в параклисa в едноименната местност край село Мечкул. В полите на Пирин, вярващите усетиха едно от най-магическите кътчета в симитлийска община. 

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също посети святото място и бе сред вярващите, събрали се за храмовия празник край Мечкул, заедно с кмета на село Мечкул Цветанка Илчова, кмета на село Брежани Благой Стефанов, кмета на село Сушица Георги Митрев, кмета на село Черниче Георги Стефанов, кмета на село Ракитна Стефан Костов.

На празника по традиция присъстваха зам.-кметът Евгения Георгиева и директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Симитли Таня Янкова, които празнуват всяка година своя рожден ден на мястото.

С доброволен труд, дарения от миряни от общината, параклисът се гради от години. Вече има иконостас. Камбанен звън отеква в пиринската тишина от няколко години. А по-миналата година бяха осветени и изографисаната над входа икона на Свети Мина и малка дървена на светеца.

Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните „Пиринският Стоунхендж“.

Related posts

Д-р Мончева: Близо сме до тъмночервената зона на болни с COVID-19

Дани Тренчева

Агресия на пътя между Петрич и Рупите! Лек автомобил е със счупени стъкла след…

admin

С нескрита арогантност и наглост бившата зам. кметица Хр. Шопова ще строи в отнет в мандата на любимия и Ат. Камбитов парцел

Дани Тренчева

Наркопласьор от Петрич се е признал за виновен за незаконно държане на марихуана с цел разпространение

Наематели и концесионери в Благоевград с финансови облекчения от 30%, ако нямат задължения към Общината

Дани Тренчева

Благоевград излиза на протест срещу заема за над 17 млн. лв. за аквапарк и “реконструкция” на парк “Бачиново”

admin

Leave a Comment