24.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Дисбаланс в цените на имотите в Благоевград. Ето къде и какви са цените

Пазарът на недвижими имоти в Благоевград има своята динамика, която се различава от тази на големите градове. До много голяма степен това се дължи и на самите характеристики на населеното място – то има такива едновременно на жив град, където възможностите за работа и образование не са малко, но и на курортно селище, където хората нерядко избират да прекарат ваканцията си. Тази двоякост има пряка връзка с предпочитанията на купувачите към старото или новото строителство, която неминуемо се отразява и на цените на единия и другия тип имоти. Именно тази взаимна обвързаност изследват за вас експертите от сайта за недвижими имоти в Благоевград Реалистимо.

Разлика в цените на имотите ново и старо строителство

Има много сериозна разлика в цените на имотите старо и ново строителство, която може да се обясни основно с предпочитанията на купувачите към новото такова. Докато при старото строителство средната цена е около 650-850 евро за квадратен метър в зависимост от състоянието на имота и на сградата, в която се намира той, при новото строителство порядъкът е 1150-1200 евро за квадрат.

Предпочитанията към новото строителство се свързват основно с възможността за бързо обзавеждане и нанасяне, което ще спести на купувачите времето и средствата за основен ремонт на един апартамент старо строителство. Това важи както по отношение на имотите, които се купуват за живеене, така и за инвестиционните такива, които ще бъдат отдавани под наем. Оказва се, че в профила на купувача изпъква желанието да получи нещо ново, дори и не толкова добро като вътрешно разположение и с ограничена функционалност, отколкото да вложи в по-изгодно и по-функционално, но старо жилище.

Цитираните цени на имотите ново строителство в Благоевград съперничат на тези в големите градове. Доходите на живущите обаче остават по-ниски.

Така не е изненада и фактът, че има спад в интереса към сделките с имоти в града. Това обаче категорично не означава задаваща се имотна криза – нещо повече, процесът е съвсем естествен, предвид инфлационните нива и значителното покачване на цените в последните две години. Може да се каже, че, както и в други градове, наблюдаваното явление е част от пътя към нормализирането на жилищния пазар в цялата страна.

От Реалистимо отчитат голямо търсене на двустайни апартаменти в града. Както и в повечето градове в България с подобни размери, двустайните апартаменти са предпочитани. Отчита се стабилно търсене за тристайни апартаменти, както и на къщи около града в съседните села.

В същото време както и в Западна Европа така и в България се забелязва забавяне на пазара на недвижими имоти и по-малко сделки.

Къде се купуват апартаменти ново строителство в Благоевград

В централната градска част новото строителство намалява – какво означава това за имотния пазар в Благоевград?

За сметка на централната част в кварталите все още се строи. Фактът, че повечето хора са готови да направят много компромиси, но да купят жилище ново строителство по-скоро означава, че те ще са готови да направят такъв и в местоположението.

Вероятен, но по-малко, е и сценарият, при който ще се възобнови при това положение замиращият към момента интерес към по-големи имоти извън града, които биха имали приблизително същата цена като един двустаен апартамент или тристаен апартамент ново строителство, но предлагат по-приятна атмосфера недалече от цивилизацията.

Разгледайте новите обяви за недвижими имоти за продажба в сайта за имоти Реалистимо. Там ще намерите както имоти от частни лица и имотни агенции, така и имоти на търг.

Related posts

Третокласниците Божидар, Емили и Сияна с отлично представяне в национално състезание по компютърно моделиране

Община Разлог закупи нов сметосъбиращ камион за отпадъци на общинска фирма “Благоустройство и чистота”

admin

Арестуваха общински служители в Благоевград след сигнал за убийства на кучета

admin

Семейство с две деца остана без дом след пожар в Петричко

Дани Тренчева

73-годишен мъж блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Петър Петров

Двойно убийство в Благовград тази нощ

admin

Leave a Comment