24.04.2024
България

КС реши: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор, на председателя на Върховния касационен съд и на председателя на Върховния административен съд. Това реши Конституционният съд.

Решението дава възможност на правосъдния министър Надежда Йорданова да внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

КС се произнесе с тълкувателно решение по делото, образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл.130 в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл.130 в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

 Приетият диспозитив на решението гласи:

Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Решението е прието единодушно с 10 гласа.

Източник: dariknews.bg

Related posts

БНБ за преобразуването на 2 от най-големите наши банки

admin

Доживотен затвор за мъж, убил по жесток начин приятелката си

admin

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Свети пророк Агей и на Свети мъченик Марин

Дани Тренчева

Габриел поиска от ПП-ДБ нов състав на кабинета

admin

Преговорите за правителство: Различия в здравеопазването

Дани Тренчева

Leave a Comment