09.02.2023
България

КС реши: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор, на председателя на Върховния касационен съд и на председателя на Върховния административен съд. Това реши Конституционният съд.

Решението дава възможност на правосъдния министър Надежда Йорданова да внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

КС се произнесе с тълкувателно решение по делото, образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл.130 в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл.130 в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

 Приетият диспозитив на решението гласи:

Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Решението е прието единодушно с 10 гласа.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Президентът призова за откровен диалог, политическа воля и мъдрост в отношенията между България и РСМ

Дани Тренчева

МС одобри нова мярка от 30 млн. лева в подкрепа на туристическия сектор

Дани Тренчева

Двама души са загинали и 25 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Обвиненият от Специализираната прокуратура за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест

Дани Тренчева

Окончателно: ВАС отмени наредбата за безплатна храна и напитки на полицаите

admin

И Асен Василев бил с офшорна фирма, но преди да стане министър

Дани Тренчева

Leave a Comment