17.01.2022
България

КПКОНПИ проверява МЗ заради COVID тестовете за ученици

КПКОНПИ започна проверка в МЗ относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици, съобщи комисията.

Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ започна проверка в Министерство на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации /Нова телевизия, Фрогнюз и др./, съдържащи изявления на бивш заместник – министър на здравеопазването.

Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.
От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник – министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия – бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления.

Related posts

Броят разписките от машинното гласуване в 30% от секциите

Дани Тренчева

2 426 са новозаразените с COVID-19 лица у нас

Дани Тренчева

Делото за електрическите автобуси във Варна стигна до Кьовеши

Дани Тренчева

Правосъдният министър иска дисциплинарно производство срещу Гешев

Дани Тренчева

Правителството отпуска средства за възстановяване на щетите от наводненията

Дани Тренчева

Безлов: Превърнахме се в един социално-медицински експеримент

Дани Тренчева

Leave a Comment