26.04.2024
България

КПКОНПИ към Йорданова: Кухите фрази не прикриват липсата на капацитет

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, който е в оставка, отговори на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, която тази сутрин по NOVA заяви, че „настоящата КПКОНПИ продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните“.

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейния политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им“, заявиха от КПКОНПИ в позиция.

„В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона, КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега, Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)

На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори. В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на КПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова намерение за „ревизиране на предявените искове“. Твърденията й за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези намерения. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство.

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри“, казват още от комисията на Сотир Цацаров, който преди дни депозира оставката си в деловодството на парламента.

Източник :БГНЕС

Related posts

Обмислят въвеждането на сертификат за повторно преболедували

Дани Тренчева

Задържаха група чужденци, преминали без разрешение през границата на Република България

Дани Тренчева

„Информационно обслужване“ АД пуска удостоверение за гражданите, преболедували COVID-19, установен с антигенен тест

Дани Тренчева

Общински съветник от ДБ алармира, че в яслите в София има недостиг на места

admin

България е спряла да доставя ваксината на „АстраЗенека“

Дани Тренчева

Екшън в Шуменско: Полицаи „арестуваха“ неправоспособен водач през багажника

Дани Тренчева

Leave a Comment