04.03.2024
България Политика

Депутатите обсъждат два важни проекта

Депутатите обсъждат  два проекта на решение – за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от ПГ на „Демократична България“ (ДБ), и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна – с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Не бе прието предложението на „БСП за България“ дебатът да се излъчва директно по БНТ 1 и по БНР.  Изключително важно е този дебат да бъде предаван на живо и българските граждани трябва да знаят кой желае да вкара България директно във война, беше мотивът на левицата.

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му.

На МС се възлага в срок от 30 дни да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.

От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в НС от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията. В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Около 30 служители на затвора в Бобов дол излязоха на протест

Кирил Добрев: Дойде и моят ред да бъда изключен от БСП

Дани Тренчева

От ГЕРБ-СДС искат извънредно заседание на НС заради казуса с вестник „Труд“

Дани Тренчева

Катастрофа затвори Прохода на Републиката

admin

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

На 23-ти ноември честваме Свети благоверен княз Александър Невски

admin

Leave a Comment