29.03.2024
България Политика

Корнелия Нинова замеси бившия зам.-министър на ГЕРБ Александър Манолев в търговията с оръжия

 

Бившият министър на икономиката Корнелия Нинова намеси името на Александър Манолев в търговията с оръжия. Лидерът на БСП посочи бившия зам.-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов като собственик на частна фирма, която е представлявала страната при сделки с Египет. Заради всичко това тя уволнила бившия директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, шефа на борда на ВМЗ – Сопот Никола Стоянов, който е настоящият служебен министър на икономиката, както и съветника си Даниела Везиева.

Александър Манолев е обвиняем за злоупотреби, свързани с къща за гости, построена с европейски средства, която не функционира като такава, а освен това е сред санкционираните от САЩ България по закона „Магнитски“.

Нинова разказа пред Би Ти Ви, че след проверка през февруари е установила „връзки, нарушения на законодателството и частни интереси, които източват държавни дружества“.

„Тогавашният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов е едновременно с това и търговски директор в частна фирма. В съвета на директорите на ВМЗ – Сопот, също имат отношение с тази фирма. Двете търговски дружества имат уговорка „Кинтекс“ да представлява ВМЗ в Египет. Те се отказват от тази уговорка и я прехвърлят на частната фирма БИИМ, на която собственик е бивш зам.-министър от времето на ГЕРБ, казва се Манолев. Директорът на „Кинтекс“ е бил в частната му фирма, а сегашният министър на икономиката, когото аз уволних, му е бил подчинен в Министерството на икономиката по времето на ГЕРБ. Цялото това нещо се протектира от служебния министър на икономиката по времето на Радев – Везиева“, разказа Нинова.

От лятото на 2020 г. Димитър Манолев, който е баща на Александър Манолев, влиза в Съвета на директорите на цитираната фирма БИИМ. В интервю пред „Капитал“ след уволнението му бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов коментира случая и посочва, че той лично не е дал поисканото от Държавната консолидационна компания становище за това дали БИИМ да работи ексклузивно с Египет. „С оглед да няма никакво съмнение, това становище не бе дадено от мен, а поисках от четиримата директори на търговски кантори в „Кинтекс“ справка за бизнеса ни с въпросната държава за последните пет години. Тази справка показа, че „Кинтекс“ е реализирало 0 лв. оборот там. А ВМЗ за предходните 5 години бяха реализирали 60 млн. лв. оборот чрез частното дружество. Затова моето становище беше, че интересът на държавния завод превишава интереса на „Кинтекс“. Подчертавам – това е било само становището на експертите, крайното решение е изцяло на ДКК“, посочва Михайлов пред „Капитал“.

От документ, публикуван в изданието „Труда“ в края на миналата година се разбира, че такова разрешение за ексклузивитет на БИИП е дала Ваня Караганева, изп. директор на ДКК, която Нинова смени.

По думите ѝ Везиева е завела частния бизнесмен до Египет, за да го представи като представител на България. Според нея същата частна фирма е била посредник и при сделка за оръжия с Ирак. Нинова обаче прекратила сделката. Тя обясни, че е описала всичко това в сигнал до тогавашния премиер Кирил Петков, като го е помолила за съгласие да уволни съветника си Даниела Везиева, тъй като била от квотата на „Продължаваме промяната“. Петков отговорил положително, а след това последвали и уволненията в държавните оръжейни дружества.

След като разказа историята, лидерът на БСП добави, че с назначаването на Никола Стоянов за служебен министър на икономиката вижда опит на президента Румен Радев да върне на власт модела ГЕРБ-ДПС чрез кабинета, който е сглобил. Тя дори и направи предположение какви ще са първите действия на Стоянов.

„Следващата му стъпка ще е да уволни ръководството на Държавната консолидационна компания, на „Кинтекс“ и на ВМЗ – Сопот. Целта е съсипване на държавните предприятия, източването им и след това да отидат в частни ръце“, добави Нинова.

Тя каза още, че България не се нуждае от кризисен щаб за енергетиката, какъвто беше обявен вчера от служебния премиер Гълъб Донев, а от незабавни преговори с „Газпром“ за дългосрочен договор за доставки на природен газ.

Източник: Дневник

Related posts

Антикорупционната комисия към парламента изслушва Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Какво време ни очаква през юни?

Стефановден е!

Дани Тренчева

Общо звено между прокуратурата и ДАНС за изборите на 2 април

admin

Илияна Йотова: Последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката

Дани Тренчева

Александър Ненков: Ако някой ни потърси за разговори за подкрепа, ще се отзовем

admin

Leave a Comment