15.06.2024
България Политика

Ивайло Мирчев: Има съмнение за това, че има руски капитали, които стоят зад GЕMCORP

Има съмнение за това, че има руски капитали, които стоят зад GЕMCORP. От доклада на ДАНС и от информацията, която ние имаме от председателя на ДАНС, има основания за подобни притеснения, коментира пред журналисти в парламента депутатът от Парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ Ивайло Мирчев след заседанието на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION. Според Мирчев правителството направи правилна стъпка меморандумът да бъде развален.

Той коментира, че няма информация дали има опасност България да загуби нещо чрез арбитражна клауза, защото става дума за меморандум. Според него в Министерския съвет все пак трябва да дадат становище по темата за арбитражната клауза. Ако се окаже, че има проблем, който носи отговорност, трябва да я поеме. Той уточни, че във Временната комисия не са правели анализ на самия меморандум. „Искрено се надявам в Министерски съвет да бързат с прекратяването на меморандума, за да няма последици за България“, допълни депутатът от „Демократична България“.

Има информация, че в рамките на „Мини Марица Изток“ са работели по този меморандум, но те не са проверени все още, добави Мирчев.

Десислава Трифонова от ПГ на „ГЕРБ – СДС“ заяви пред журналисти, че има информация, че при прекратяването на меморандума има арбитражни клаузи с арбитраж Париж, което може да доведе до някакви правни последици за държавата. Дали Министерски съвет е извършил правен анализ и как „от вторник за сряда реши изведнъж да го прекратява“, Трифонова не може да коментира. Според нея решението на МС е взето на оперативно заседание, за да не може обществото да види какво съдържа това решение.

„Има много офшорки в GЕMCORP на много различни острови. Има установени взаимовръзки вътре в самия меморандум. Дали има наличен руски капитал, е най-малкият проблем“, счита Трифонова. По думите й прекратяването на меморандума е станало, защото управляващите искат да скрият нещо от него. Тя посочи, че първото нещо, което искат да се скрие, е лицето, което е довело GЕMCORP в България. Второто е с какви капитали е свързана GЕMCORP. „Искат да се прекрати цялата проверка“, смята депутатът от „ГЕРБ – СДС“.

Десислава Трифонова отбеляза, че от „ГЕРБ – СДС“ искат да се разбере кой взе комисионните от този меморандум, подписан, защото „цялата енергетика е в него“. Според нея комисионни има и те са в офшорките.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Общо 167 преписки и 30 досъдебни производства са образувани за президентските избори

Дани Тренчева

Почитаме Преп. Теодор Освещени

admin

Ангел Кунчев очаква „цунамито“ на Covid-19 да ни застигне след празниците

Дани Тренчева

Времето днес

admin

Прогноза за времето

admin

Задържаха мигранти в Бургас

admin

Leave a Comment