07.06.2023
България Култура и изкуство

Кой има имен ден днес, 6 март

Днес имен ден празнуват Красен, Красимир и Красимира. Тези имена имат славянски произход и означават – „койтo краси cвeта“ и са отражение на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, изпълнен с мир, хармония и красота. А родителите, които кръщават с тях децата си, ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

На 6 март Православната църква почита 42-ма християнски мъченици, военачалници, пострадали за вярата през 840 г. в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. Този град бил дълго обсаждан от мохамеданите през ІХ век, при византийския император Теофил (829-842 г). Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града не се намерил предател. Очаквайки голяма награда за предателството, той показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница главните военачалници. Те били 42 души. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Предстояло им тежко изпитание. Напразно император Теофил предлагал за тях богат откуп. Победителят отхвърлил всякакъв откуп: той искал най-вече да принуди християните да се отрекат от вярата си и за тази цел употребил всички средства. В мрачната тъмница на пленниците постоянно дохождали пратеници от мохамеданския началник, за да ги убеждават да признаят Мохамед. Военачалниците не се поддали, били осъдени на смърт и посечени с меч.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Тежка катастрофа с един загинал на главен път Пловдив – Карлово

admin

Над 34 000 лв. събра кампанията „За децата на героите в бяло“

Дани Тренчева

Скандали в парламента заради здравните осигуровки на бежанците

admin

Заведенията в София бойкотираха новите мерки, масовите проверки продължават и тази вечер

Дани Тренчева

Още един отцепник от ИТН: Кирил Симеонов изостави Слави

Жена уби приятеля си след скандал

admin

Leave a Comment