28.11.2022
Политика

Кирил Петков и Володимир Зеленски са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море

Министър-председателят на България Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски съобщиха в „Туитър“, че са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море.

„Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия“, заяви Петков.

„Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия“, каза в своя туит Зеленски.

Двамата съобщиха за разговора си часове след като във Варна бяха посрещнати евакуираните български моряци от кораба „Царевна“. Те бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол в Черно море. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани. На борда останаха трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Темата за сигурността и корабоплаването в Черно море бе обсъдена в началото на месеца във видеоконферентен разговор между министрите на отбраната на Турция, България, Грузия, Полша, Румъния и Украйна. Повод за разговорите бяха войната в Украйна и съобщенията за плаващи мини в Черно море.

Related posts

Трифонов: Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация

admin

Христо Иванов: Отиваме към избори

Кирил Петков: Ще направим всичко възможно да не влезем в политически риск

admin

Борба с корупцията: делегация на ЕП посети България като част от текущото наблюдение на ситуацията в страната (видео)

admin

Президентът очаква конкретни стъпки по многобройните обещания на РС Македония

admin

Премиерът: Имаме резервен план за газа, няма риск за доставките на петрол

Дани Тренчева

Leave a Comment