20.04.2024
Политика

Кирил Петков и Володимир Зеленски са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море

Министър-председателят на България Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски съобщиха в „Туитър“, че са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море.

„Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия“, заяви Петков.

„Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия“, каза в своя туит Зеленски.

Двамата съобщиха за разговора си часове след като във Варна бяха посрещнати евакуираните български моряци от кораба „Царевна“. Те бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол в Черно море. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани. На борда останаха трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Темата за сигурността и корабоплаването в Черно море бе обсъдена в началото на месеца във видеоконферентен разговор между министрите на отбраната на Турция, България, Грузия, Полша, Румъния и Украйна. Повод за разговорите бяха войната в Украйна и съобщенията за плаващи мини в Черно море.

Related posts

Шестима заместник-председатели ще има 49-ото НС

admin

“Демократична България” предлага мерки за депутинизация на страната

Весела Лечева уволни цялото ръководство на тотото

admin

Костадин Костадинов: Твърде вероятно е „Възраждане“ да внесе вот на недоверие

“Демократична България” настоява за разглеждане на решението за военна помощ за Украйна

Централите с мощност до 20 МW без лицензия

admin

Leave a Comment