22.04.2024
Политика

Кирил Петков и Володимир Зеленски са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море

Министър-председателят на България Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски съобщиха в „Туитър“, че са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море.

„Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия“, заяви Петков.

„Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия“, каза в своя туит Зеленски.

Двамата съобщиха за разговора си часове след като във Варна бяха посрещнати евакуираните български моряци от кораба „Царевна“. Те бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол в Черно море. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани. На борда останаха трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

Темата за сигурността и корабоплаването в Черно море бе обсъдена в началото на месеца във видеоконферентен разговор между министрите на отбраната на Турция, България, Грузия, Полша, Румъния и Украйна. Повод за разговорите бяха войната в Украйна и съобщенията за плаващи мини в Черно море.

Related posts

Драгомир Заков: НАТО е най-големият гарант за териториалната цялост, за сигурността и за суверенната на страната ни

ГЕРБ: От сега нататък за нас Кирил Петков вече не е премиер на България, Рашков не съществува

Евгений Дайнов: От избори две в едно губят партиите с твърд и зависим електорат

admin

Премиерите Петков и Ковачевски обявиха формиране на пет работни групи

Дани Тренчева

Кирил Петков: Текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската?

Дани Тренчева

Надежда Йорданова и Лаура Кьовеши не са обсъждали оставката на главния прокурор Иван Гешев

admin

Leave a Comment