13.04.2024
България Политика

Христо Иванов за българския вариант на закона „Магнитски“

Такъв законопроект няма и няма и да има, коментира пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в отговор на въпрос за разпространен в публичното пространство български вариант на закон „Магнитски“.

Такъв законопроект няма. За да има законопроект, той трябва да е минал на някакво ниво на публично съгласуване. Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от „Демократична България“ в този вид, посочи Иванов. По думите му тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. Ние по никакъв не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже – такъв законопроект няма и няма и да има, заяви председателят на ПГ на ДБ.

„Аз разбирам защо се появява сега този пас към медиите, защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по „Магнитски“ и се притесняват от това, че България се превръща в страна, която е траен, редовен клиент на този санкционен механизъм и ние по някакъв начин ще трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции“, коментира Христо Иванов.

И тук искам да се обърна към хората, които пускат тези неща към медиите. Искам да се обърна към абсолютно всички политически сили – вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата, призова той. Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция или тяхното оборване пред независим съд и пред прокуратура, на която можем да имаме доверие, ще бъде отворена България към това външни фактори, включително САЩ, да правят подобни интервенции, които създават извънредни ситуации, които после се чудим как да ги уредим и да произвеждаме ето такива публични драми, коментира той.

„Ако не искаме да се чудим как подобен тип санкции да ги уредим във вътрешноправното си пространство, трябва да си оправим прокуратурата и да знаем как да я направим тази съдебна реформа. И в ГЕРБ, и в ДПС са абсолютно наясно с това нещо, просто трябва да излязат от политическия си ступор и да вземем решение принципно да си оправим къщичката“, заяви още председателят на ПГ на ДБ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Епидемиолог: Призоваваме МЗ да съкрати срока за бустерната доза

Дани Тренчева

Полковник Миленски: Нашите пилоти имат подготовка за паради, не за война

admin

Ще има ли COVID хапче скоро?

Дани Тренчева

Заловиха течен метамфетамин за близо 11 млн. лева на Летище София

Дани Тренчева

„Тренд“: 34,3% избирателна активност към 18 ч.

Дани Тренчева

До три добавки ще получат пенсионерите през месец феврвуари

Дани Тренчева

Leave a Comment