08.06.2023
Covid-19

Кирил Петков в Брюксел: Ваксинацията трябва да бъде максимално ускорена

Премиерът Кирил Петков обяви, че се очаква новият коронавирусен вариант Омикрон да предизвика вълна по-рано от прогнозираното досега.

След среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, Петков заяви, че ваксинацията трябва да бъде максимално ускорена:

„Ваксинирането трябва да стане максимално бързо, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна. Тази вълна ще е по-рано, отколкото очакваме, а това може да е средата на януари. Това означава, че тук имаме дни, които не трябва да изпускаме“.

Пред журналисти в Брюксел премиерът увери, че режим на тока няма да има, а мораториумът върху поскъпването на тока, парното и водата за бита е наложен с цел да бъде направен пълен анализ на ценообразуването в енергетиката.

В българския План за възстановяване и устойчивост ще бъдат направени промени, които засягат енергетиката. Това още обяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Той посочи, че предпочита да се забави одобрението по Плана, така че да се направи оптималното за енергийната ни система.

След срещата си с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен Петков заяви:

„Трябва да използваме този момент и наистина да оптимизираме най-доброто, което е за България. Така че, дори и да забавим 1-2-3 седмици повече, по-добре да си свършим добре работа, защото един път ни се дават 10% от БВП така. И по-добре да сме ги използвали по-най целевия добър начин“.

По темата „Енергетика“ са едни от забележките, които Европейската комисия отправи към българския План за възстановяване и устойчивост. Според Брюксел в Плана не са заложени ясни цели за отказ от въглищната енергия. Срокът за обсъждането му е удължен с 2 месеца – до средата на февруари. 

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Related posts

България е в тъмночервената зона по заболеваемост, само 3 области не са

Дани Тренчева

Поставиха първите ваксини за деца в Кютендилско

Дани Тренчева

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Парламентът на Франция одобри въвеждане на ваксинационен пропуск

Дани Тренчева

Майки внесоха жалба в съда срещу онлайн обучението

Дани Тренчева

Министрите Денков и Кацаров дават брифинг за новите мерки и училищата

Дани Тренчева

Leave a Comment