23.04.2024
Covid-19 Свят

COVID-19-по света

В началото на периода Световната здравна организация (СЗО) заяви, че ваксините срещу ковид вероятно са спасили живота на милиони хора, но не са ограничили съществено разпространението на заразата. По тази причина тя призова изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите, като препоръча препаратите да са в по-лесна за приложение форма, например във вид на спрей за нос.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че дори при 70-процентен дял на ваксинираните, ако значителен брой здравни работници, възрастни и хора от други рискови групи останат неваксинирани, ще има нови смъртни случаи, здравните системи ще продължат да са под натиск, а глобалното възстановяване ще бъде застрашено.

Беше обявено също, че СЗО е променила глобалните си цели за ваксинация: до 100 процента ваксинирани сред здравните работници, при хората на възраст над 60 години и тези в риск заради хронични заболявания. До края на юни предишната набелязана цел – за ваксинация на 70 процента от населението на всяка страна – беше постигната в едва 58 държави.

–––––––––

Австралия съобщи за рекорден брой нови заразени с Омикрон и за засилващ се натиск върху здравната система в страната, дължащ се на новите подварианти на този вариант. От края на юни числеността на новите случаи расте. Причината е, че подвариантите BA.4 и ВА.5 на вируса стават доминантни, понеже са в състояние да преодолеят имунната защита, създадена чрез ваксиниране или след преболедуване. Някои експерти казват, че тези подварианти може да са толкова заразни, колкото дребната шарка.

Австралийските власти отбелязаха, че броят на хоспитализираните е най-високият от появата на коронавируса и надхвърля пика от първата вълна на Омикрон през януари. Според тях смъртността също расте.

Австралия е сред страните с най-висок процент ваксинирани срещу КОВИД-19. С две дози са около 95% от населението над 16 години, а с бустерна доза – 71 процента.

–––––––––

Във вторник германската федерална статистическа служба „Дестатис“ съобщи, че между 2019 г. и 2021 г., средната продължителност на живота в Германия е намаляла значително. Според нея това се дължи на необичайно високия брой смъртни случаи по време на пандемията от коронавируса. Статистиката показва, че продължителността на живота при жените миналата година е била 83,2 години, а при мъжете – 78,2 години, което е спад съответно с 0,4 и 0,6 години в сравнение с данните от 2019 г. Преди пандемията смъртните случаи в Германия са нараствали средно с 1-2% годишно. През 2020 г. те са се увеличили с 5%, а миналата година – с още 4%, показват данните.

–––––––––-

Властите в Австрия обявиха, че от началото на август отпада изискването за карантиниране на заразените от коронавирус, които са без симптоми. Хората с положителен тест, но без признаци на болестта, ще трябва да спазват единствено ограниченията в обществения транспорт. Когато са в контакт с други хора и разстоянието помежду им е под два метра, те ще трябва да носят маска тип ФФП2. Забранен ще е достъпът им до болнични заведения и заведения за възрастни и хора с увреждания, до заведения за балнеолечение, за отглеждане на деца, училища и занимални. За работещи в изброените заведения, които са с положителен тест, но без симптоми, достъпът не е забранен.

Всички хора с положителен тест ще могат да продължат да ходят на работа, при условия че носят маска ФФП2.

–––––––––-

Властите в Португалия решиха изискването за носене на предпазни маски в обществения транспорт заради ковид да продължи да действа поне до края на август. Целта е да бъдат защитени хората от рисковите групи. Говорителка на правителството каза че сега ситуацията е под контрол и се наблюдава сериозен спад при смъртните случаи, но правителството ще следва съветите на специалистите.

Португалия е сред държавите с рекордно високо равнище на ваксинация срещу ковид, но от май се регистрира нарастване на броя на заразените поради разпространението на подварианта BA.5 на Омикрон.

–––––––––-

Тази седмица бе съобщено, че в аптеките в Египет вече се предлага медикамент, произведен от местна компания и предназначен за умерени и тежки случаи на КОВИД-19.

Производителят „Ева фарма“ – една от най-големите фармацевтични компании в Египет, участва и в разработването на втора местна ваксина срещу ковид, чието изпитване започна през март.

Броят на случаите на коронавирус в Египет се увеличава, но симптомите са по-леки и са сходни с тези на настинка или сезонен грип, каза президентски съветник по здравните въпроси. Той отбеляза, че само 5 процента от заразените влизат в болница.

––––––––––

След като преди около седмица бе съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън е дал положителна проба за ковид, онзи ден лекарят му обяви, че два нови теста са показали отрицателен резултат и Байдън ще излезе от изолация.

Според Белия дом Байдън е бил с леки симптоми. Личният му лекар каза, че е имал болки в гърлото, кашлица и болки по тялото, но не и проблеми с дишането. Президентът беше лекуван и симптомите почти изцяло са изчезнали. Той ще трябва няколко дни да носи маска, когато е сред други хора.

Байдън беше имунизиран първоначално с две дози, а впоследствие му бяха поставени и две бустерни дози ваксина.

––––––––––

Преди седмица китайските здравни власти за първи път дадоха информация за ваксинационния статус на ръководителите на страната. Китайските ваксини срещу КОВИД-19 са сигурни и бяха използвани за имунизирането на високопоставени лидери, съобщиха те година и половина след началото на кампанията за ваксинация в Китай. Заместник-министърът на здравеопазването обяви, че всички настоящи лидери на Комунистическата партия и на страната са ваксинирани срещу КОВИД-19 с препарати, произведени в Китай. Смята се, че това включва президента Си Цзинпин и премиера Ли Къцян.

Междувременно, след появата на няколко нови случая на коронавирус в район с близо един милион жители в Ухан – китайския град, откъдето преди повече от две години тръгна епидемията, временно бяха затворени някои предприятия и спрян обществения транспорт. Властите в квартал Цзянся съобщиха, че в основните му градски зони се въвеждат тридневни ограничения, които включват забрана на големи обществени събития и на храненето в ресторанти, затваряне на публични места за развлечения, на селскостопански пазари и малки клиники. Спира се също движението на автобусите и метрото. Жителите бяха призовани да не напускат района през тези три дни, а пътниците – да избягват да влизат в него.

–––––––––-

Микронезия, станала съвсем наскоро вероятно последната страна в света с население над 100 000 души, където настъпва масово разпространение на коронавируса, във вторник съобщи, че за седмица броят на заразените е надхвърлил 1200. Благодарение на изолираното си географско положение и наложените ограничения по границите в продължение на две години и половина страната успяваше да избегне предаване на вируса.

Миналата година Микронезия стана една от малкото държави, въвели изискване всички граждани да се ваксинират срещу ковид. Правителството заплаши да спре федералното финансиране за физически лица и собственици на предприятия, които не спазват правилата. Тази седмица здравни власти съобщиха, че 75% от хората над 5-годишна възраст са напълно ваксинирани.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Здравното министерство информира кои лица НЕ трябва да се ваксинират с Pfizer

Дани Тренчева

СЗО с мрачна прогноза: До март 2022 г. от COVID-19 ще си отидат още 700 000 души

Дани Тренчева

Д-р Мончева: Близо сме до тъмночервената зона на болни с COVID-19

Дани Тренчева

МЗ: Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Министър Денков: Децата, които са ваксинирани или преболедували, няма да бъдат тествани

Дани Тренчева

Европейският парламент обяви обществена поръчка за изпълнението на Програмата за обучение на млади журналисти

Leave a Comment