14.04.2024
Covid-19 България

Кацаров препоръча на Денков присъствено обучение без праг на съгласие

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви пред „Нова телевизия“, че според него трябва да има условия всички желаещи ученици да се върнат към присъствено обучение. Понастоящем, за да се случи това, е нужно 50% от съгласието на родителите в дадена паралелка, заявено с попълнена декларация. Кацаров посочи, че решение по темата трябва да вземе министърът на образованието акад. Николай Денков.

Здравният министър добави, че не е в конфликт с Денков, макар двамата да имаха редица разминавания по повод осигуряване на нужните тестове за връщане на учениците в клас, което е факт от днес при тестване веднъж седмично.

„Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. Аз осигурявам за РЗИ-тата, за лабораториите. Ангажирахме се да помогнем на образователното министерство. Сега са осигурени тестове до средата на януари месец, така че то трябва да планира следващите доставки така, че да няма проблем. Имаше и обективен проблем, цяла Европа е влязла в червената зона и търси тестове“, заяви Кацаров.

Пред „България он еър“ Николай Денков повтори за пореден път, че Министерството на образованието няма законово право да поръчва тестове.

„Какво е системното решение? Не може да зависи от това кой е министър, а да има правила – когато се обсъжда това нещо да има представител на образователното министерство“, категоричен бе просветният министър.

„Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: „Тестове има, тръгвайте“, а в реално време се оказва, че тестове няма. Тук има изключително важен комуникационен проблем. Дори бях помолил да не казват нищо за нашата система, но и това не помогна“, добави министър Денков.

Той се надява страната да стигне до 250 заболели на 100 хил. души, за да се мине навсякъде на присъствено обучение, но призивът му към родителите е: „Пуснете децата в училище, с тези тестове е безопасно. Знаем, че не можем да удовлетворим всички, но това е решението до момента“.

Стойчо Кацаров подчерта, че няма да въвежда задължителна ваксинация в оставащите си дни като министър, като се обоснова, че това трябва да е осъзнат индивидуален избор.

Добави, че 90% от починалите от COVID-19 са над 60 години и неваксинирани, а той още от първите си дни като министър призовавал тази възрастова група да се имунизира.

Кацаров пожела успех на бъдещия си наследник начело на министерството. „Здравното министерство е най-тежкото в момента. На наследника ми ще му е по-лесно, защото ще има зад гърба си мнозинство, аз имах партии, борещи се за гласове“, каза Кацаров.

Той призова депутатите да гласуват решение, според което в Парламента да се влиза с COVID сертификат.

Източник: dnevnik.bg

Снимка: dnevnik.bg

Related posts

Първа смъртен случай на заразен с Омикрон във Великобритания

Дани Тренчева

МС обсъжда еднократните помощи от 300 лв. за семейства заради скъпите горива

Дани Тренчева

Хлябът в България по-скъп с 30%

admin

Експерти: Омикрон може да рестартира пандемията

Дани Тренчева

ЕМА оценява използването на ваксината на J&J като бустерна доза

Дани Тренчева

Заради слабия интерес: България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment