30.09.2022
Covid-19 България

Кацаров: Неоснователни са твърденията, че няма по-строги мерки заради предизборната кампания

Той опроверга информациите, че има болници, в които липсва кислород

Като „неоснователни“ здравният министър д-р Стойчо Кацаров определи твърденията, че властите не налагат по-строги противоепидемични мерки заради предизборната кампания. В ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS министърът категорично заяви, че всички ограничения са наложени след разговори с директорите на РЗИ-тата. По думите на Кацаров президентът Румен Радев е бил информиран за заповедите, но не е търсено съгласието му.

„Никой не може да ми повлияе. Не искаме здравната система да се претовари. Няма да го допусна“, категоричен бе здравният министър.

Той съобщи, че броят на заразените с коронавирус в четвъртата вълна е с близо 30% по-висок на седмична база в сравнение с предишните пикове на пандемията. Съотношението между починали и заразени пък било по-ниско, както и хоспитализацията. „Причината е, че здравната система работи по-добре“, заяви Кацаров.

„Засега не се налага локдаун. Мерките са достатъчно строги. Ако спазваме тези със зеления сертификат, дистанцията и хигиената, смятам, че ще се справим. Зеленият сертификат е строга мярка, но тя дава възможност да ходиш на работа, на училище, на ресторант, в магазина. Тя не лишава, а открива възможности, които иначе не бихме имали и намалява риска. Алтернативата е да затворим всичко“, коментира той.

Д-р Кацаров смята, че мнозинството българи са приели ограниченията и ги спазват.

„Очаквам намаляването на заболеваемостта да се види в близките дни. Това ще се случи с правилните мерки, които хем ни помагат да ограничим заразата, хем позволяват на хората да продължат да водят естествен начин на живот. Идната седмица ще се опитаме да възстановим и присъственото обучение в безопасна среда“, каза още здравният министър.

Той призна, че се отнася „много критично“ към зеления сертификат и все още имал резерви, но приел тази мярка, защото ЕСПЧ се произнесъл в нейна полза.

„Аз съм лекар, разумен човек съм, отнасям се с недоверие към нещата. По принцип са необходими средно 10 години, за да се разработи ваксина. Но наскоро станахме свидетели на чудо – ваксините срещу COVID-19 се изработиха буквално за една година. В света вече са поставени над 6 млрд. дози и няма тежки случаи на странични реакции, само единични такива“, подчерта министърът.

„Осигуряваме респиратори, изпратени в различни болници по проекти, които не се използват. Наличните ресурси трябва да се ползват по-ефективно. Беше подписан анекс, който да позволи на болниците от второ ниво на компетентност да сключат договор за лечение на пациенти с коронавирус. Това може да ни даде допълнително около 80 реанимационни легла“, каза още д-р Кацаров. И опроверга твърдението, че има болници, в които липсва кислород, но призна, че някои лечебни заведения изпитват проблеми с количеството.

Относно тестовете за антитела Кацаров заяви, че критериите за това те да станат основание за издаване на зелен сертификат са много – какви са референтните граници и нивата, които гарантират защита, кои видове антитела да се признават.

„Ако се стигне до положително становище от експертите по този въпрос, те ще трябва да кажат и колко време трябва да бъде валиден такъв документ. Всички сме се ваксинирали през годините, но никой не си е мерил антителата. Дори да имаш висок титър, това не е пречка да се ваксинираш. Не съм ходил да си меря антитела, за да реша да се ваксинирам – това е форма на глупост“, смята министърът.

Related posts

МОН получи 700 000 теста за COVID-19

Дани Тренчева

Засилено движение по основни пътища у нас

Дани Тренчева

Албания разреши бустерни дози за пълнолетните

Дани Тренчева

Главният прокурор сезира Конституционния съд

admin

Номинираха председателя на Районния съд във Велико Търново за член на ВСС от съдиите

admin

Брутният външен дълг на страната почти 41,5 млрд. евро

admin

Leave a Comment