13.08.2022
Covid-19 България

Кацаров: Другата седмица можем да върнем децата в училище

Министерството на здравеопазването ще обяви поръчка за доставка на щадящи тестове за COVID-19, които да бъдат въведени в училищата, за да се възстановят присъствените занятия за най-малките ученици. Това обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и просветният министър проф. Николай Денков. Според тях мярката може да бъде въведена още в понеделник, най-късно в сряда. Не е ясно защо чак сега ще се поръчват тестовете, при положение че кабинетът ги обещаваше още преди началото на учебната година.

Идеята е още в понеделник децата от първи до четвърти клас да се върнат в класните стаи. За целта обаче трябва да бъдат осигурени учители със зелени сертификати. Сред преподавателите съпротивата срещу зелените сертификати е особено силна, като синдикатите предупредиха с протести и стачка при въвеждането им. След най-малките, кабинетът се надява поетапно да върне и останалите ученици в присъствена форма на обучение.

В понеделник и в четвъртък част от първия час ще отива за тестове, след което децата ще могат да продължат да учат, обясни организацията просветният министър. Учителите също трябва да бъдат тествани два пъти седмично, за да преподават присъствено.

Related posts

Николай Денков: Системното място на НИМХ е към МОСВ

Дани Тренчева

Бизнесът напусна среща за доходите заради поведението на синдикатите

Дани Тренчева

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Дани Тренчева

Започва разпределението на щадящите тестове по училищата

Дани Тренчева

Служителите на МВР и Пожарната искат 20% увеличение на заплатите

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу главния прокурор по сигнал на Рашков

Дани Тренчева

Leave a Comment