23.04.2024
Covid-19 България

Кацаров: Другата седмица можем да върнем децата в училище

Министерството на здравеопазването ще обяви поръчка за доставка на щадящи тестове за COVID-19, които да бъдат въведени в училищата, за да се възстановят присъствените занятия за най-малките ученици. Това обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и просветният министър проф. Николай Денков. Според тях мярката може да бъде въведена още в понеделник, най-късно в сряда. Не е ясно защо чак сега ще се поръчват тестовете, при положение че кабинетът ги обещаваше още преди началото на учебната година.

Идеята е още в понеделник децата от първи до четвърти клас да се върнат в класните стаи. За целта обаче трябва да бъдат осигурени учители със зелени сертификати. Сред преподавателите съпротивата срещу зелените сертификати е особено силна, като синдикатите предупредиха с протести и стачка при въвеждането им. След най-малките, кабинетът се надява поетапно да върне и останалите ученици в присъствена форма на обучение.

В понеделник и в четвъртък част от първия час ще отива за тестове, след което децата ще могат да продължат да учат, обясни организацията просветният министър. Учителите също трябва да бъдат тествани два пъти седмично, за да преподават присъствено.

Related posts

Колко дни ще почиваме през 2022 г.?

Дани Тренчева

От „Продължаваме Промяната“ искат извънредно заседание на НС в понеделник

Дани Тренчева

Нови депутати положиха клетва на мястото на избраните за министри

Дани Тренчева

БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници

Дани Тренчева

КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горивата

Дани Тренчева

БОЕЦ сезира Кьовеши за липсващия Пеевски в делото „КТБ“

Leave a Comment