20.06.2024
България

КАТ ще следи с камерите на тол системата. Ще глобява и за превишена средна скорост, наказанията драстични

 

KАТ ще използва за контрол на пътя и камерите на тол системата, като вече ще следи и за превишена средна скорост.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), по които беше проведено и обществено обсъждане в Академията на МВР. Шефът на „Пътна полиция“ Калоян Драганов обясни, че обменът на информационните системи на МВР и на тол системата е изграден и катаджиите са готови да използват и тези камери.

„Ще се върви към увеличаване на възможността за технически контрол на движението – има идея да се изчислява и средна скорост със системите за мониторинг“, каза Драганов.

Проектът  предвижда увеличение на наказанията за най-драстичните нарушения на скоростта, когато се превишават допустимите граници с над 40 км/ч в населени места и с над 50 км/ч в извън тях. Освен глоба от 600 лева, на тези нарушители ще се отнема и шофьорската книжка за 2 месеца, предвижда проектът.

За пръв път в ЗДвП се въвежда и контрол на средната скорост. Проектът за нова ал. 4 на чл. 182 от закона предвижда глобите за шофьори, които превишават средната скорост за съответния контролиран участък да са различни в зависимост от това с колко е превишението. В населени места глобата за скорост започва от 20 лева при превишаване с 10 км/ч и стига до 600 лева.

Сред най-обсъжданите текстове в проекта е предвиденото ограничение на скоростта на магистрали до 130 км/ч. Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че мненията по този въпрос са от подкрепящи до такива, които го определят като безсмислие. По думите му обаче Европейската комисия също има становище за намаляване на скоростта, като анализите показвали, че травматизмът на пътя спадал дори при ограничение с 1 км./ч.

Друг текст промените в ЗДвП предвижда полицаите да могат да следят на пътя и с коли, които не са обозначени. Те обаче трябва да имат камери, а контролът се осъществява само в обхвата на видеозаснемането.

„Сигналите за спиране, които се подават от движещи се необозначени служебни моторни превозни средства са едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя светлина, специален звуков сигнал и чрез постоянно светещ или мигащ надпис „ПОЛИЦИЯ!“ на български и английски език и текст с указания към водача или през високоговорителната уредба на моторното превозно средство“, пише в проекта.

За голяма част от нарушенията вече се предвижда и точно фиксирана глоба, което вътрешният министър обясни с желание да бъде ограничена корупцията „до поносими размери“.

„Така спреният водач ще бъде санкциониран с ясно написано наказание. Стремежът е да се санкционират само онези водачи, които по най-груб начин нарушават правилата и са реална опасност за останалите“, каза Рашков.

От МВР подчертаха, че един от основните проблеми остава събираемостта на глобите, затова те ще се събират от Националната агенция за приходите. За подобряване на събираемостта е предвидено, че всеки шофьор ще трябва да плати наложените му глоби по ЗДвП, за да може да мине и годишен технически преглед.

От МВР обобщиха и данни от началото на годината, според които най-много катастрофи с жертви стават поради неправилни маневри, несъобразена скорост и отнето предимство.

Related posts

Василев: Ще направим всичко, за да няма промяна в цената на тока

Дани Тренчева

Екшън във Великотърновско: Мъж се барикадира в дома си и заплаши полицаи с брадва и нож

Дани Тренчева

Земеделски производители от Пернишко излязоха на мирен протест

admin

Кирил Петков след срещата с Володимир Зеленски

admin

Спецпрокуратурата: Няма основание Кирил Петков да бъде разследван

Дани Тренчева

515 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалитe 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment