03.06.2023
Covid-19 България

Кантарджиев: Мерките трябва да се затегнат

„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо“. Това заяви пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев.

Той информира, че Европейската комисия е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, коментира още Кантарджиев.

Той е категоричен, че мерките трябва да се затегнат.

„Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“.

Той сподели, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. „Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Според Кантарджиев, когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, посочи още той.

Related posts

Прокуратурата отказа да образува разследване за насилието над Диана Димитрова

admin

Сигнал за системен тормоз в детска градина

admin

Разследват убийство на млад мъж в софийско село

Дани Тренчева

Проф. Радка Аргирова: Наближава следващият пик на коронавируса

admin

Костадинов нападна депутат от ПП в пленарната зала

Времето: До 10 градуса днес, вижте къде ще има валежи

admin

Leave a Comment