03.10.2022
Covid-19 България

Кантарджиев: Мерките трябва да се затегнат

„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо“. Това заяви пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев.

Той информира, че Европейската комисия е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, коментира още Кантарджиев.

Той е категоричен, че мерките трябва да се затегнат.

„Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“.

Той сподели, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. „Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Според Кантарджиев, когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, посочи още той.

Related posts

СЕМ за казуса с в. „Труд“: Свободата на словото не бива да се застрашава

Дани Тренчева

Полицай спаси живота на дете

admin

Полицаи и пожарникари на протест с искане за по-високи заплати

Дани Тренчева

Радостин Василев: ИТН предаде българския народ

Коалиционно споразумение: Председателят на НС ще се сменя всяка година

Дани Тренчева

Гарантирането на въздушния суверенитет на България беше обсъдено на работна среща в президентската институция

Leave a Comment