20.04.2024
България Култура и изкуство

Почитаме Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него

На 29 ноември почитаме Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него, Св. мчк Филумен и Преп. Акакий Синайски. Светите мъже Парамон и Филумен били сред онези, които намерили смъртта си по време на жестоките гонения срещу християните през III в. Св. Акакий бил ученик при един зъл синайски старец. Той живял при него в строго послушание и починал твърде млад. Когато старецът съобщил за смъртта му, един подвижник не повярвал. Той отишъл на гроба на Акакий и оттам чул отговор “Не сум умрял, отче. За послушния е невъзможно да умре”. Тогава старецът се покаял и прекарал останалия си живот в усамотение до гроба на светеца.

Житие свети мъченик Парамон

В средата на ІІІ век, при император Деций, било повдигнато жестоко гонение против християните. Принуждавали ги да извършват кървави жертвоприношения на езическите идоли, а несъгласните били предавани на страшни изтезания.

Веднъж във Витиния (Мала Азия) един християнин на име Парамон, като видял мъченията на своите едноверци, извикал: „Колко невинни страдат за това, че не искат да се поклонят на бездушните идоли!“ Веднага го затворили, проболи му езика и след това го промушили с копия.

Заедно с него също убили 370 християни.

Житие на свети мъченик Филумен

Той пострадал в 275 година. При гонението на император Аврелиан. Завистливци донесли за него на управителя Феликс, че е християнин, и Филумен не отрекъл това. Тогава забили в ръцете и нозете му гвоздеи и го карали да тича. Изтощен от изтеклата кръв, той починал.

Житие на св. преподобни Aкакий Синайски

Преподобни Акакий се споменава в „Лествицата“ на св. Йоан Лествичник. Той бил ученик на някой си синайски старец, твърде груб и злонравен човек, който често му нанасял побой и огорчения. При него преподобни Акакий живял цели девет години в голямо търпение и строго послушание. Починал е твърде млад към 550 година.

Когато злонравният старец съобщил на един велик подвижник за смъртта на Акакий, подвижникът не повярвал. Той дошъл на гроба на преподобния Акакий и извикал:

– Брате Акакий, умрял ли си ти?

И чул отговор:

– Не съм умрял, отче!Защото подвижникът на послушанието не може да умре.

Поразен от това чудо, злонравният старец се покаял за своята жестокост, усамотил се близо до гроба на Акакий и прекарал там останалия си живот.

Related posts

Кампания призовава да се откажем от фойерверките на Нова година

Дани Тренчева

Надежда Нейнски: Путин използва газов шантаж, сбъдна се най-лошият му сън

admin

 Румен Радев: Догодина България категорично ще се присъедини към Шенген

admin

Д-р Бацелова, епидемиолог: Детските флакони на ваксините ще са по-различни заради дозирането

Дани Тренчева

Застреляха Алексей Петров

admin

Месец след трагедията на „Струма”: Как е ремонтиран фаталният участък

Дани Тренчева

Leave a Comment