25.04.2024
България

Драстична промяна на времето, идва „малката пролет”!

През предстоящата седмица времето на Балканите ще претърпи коренна промяна, прогнозира Meteo Balkans.

Температурите плавно ще се повишат, като очакваните максимални стойности към края на предстоящата седмица ще достигнат стойности до 13-18 градуса по Целзий.

 

А ето и пълната и подробна прогноза какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник от северозапад облачността постепенно ще се разкъсва и след полунощ над по-голямата част от България ще е предимно ясно. Повече облаци очакваме над Централна Стара планина, където ще има условия за слаби валежи от сняг.

Минималните температури в страната ще се задържат под нулата и ще са между минус -8°С до -2°С.

В първия ден от новата седмица ще настъпи подобрение на времето. Облачността навсякъде ще се разкъса и над цялата страна ще преобладава  слънце.

Максималните температури ще се повишат и ще са 5-10 °С.

Времето в София: През нощта срещу понеделник облачността ще се задържи разкъсана. Минималните температури ще се повишат и ще са около минус 4°С . През деня ще преобладава разкъсана облачност, която следобед ще намалее до слънчево. Максималните температури ще са между 5-6°С.

Времето в планините: Очакваме чудесно време за зимни спортове. Ще е предимно слънчево и затоплянето в планините ще продължи. Повишава се обаче рискът от лавини. Бъдете внимателни! Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра – около минус 7°.

Времето по Черноморието: Ще се задържи предимно слънчево, но вятърът ще е силен от северозапад. Максималните температури ще са 7°-8°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме повишение на фини прахови частици над по-големите градове. Стойностите ще са между 60-70/м3 при норма около 50 мкг/м3.

Времето на Балканите: След студеното време, сковало Балканите, ни очакват по-приятни дневни температури и повече слънчеви часове. Привечер по-значителна облачност очакваме над Северна Румъния, но валежи не се очакват. Температурите на полуострова ще се повишават.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

През следващите 72 часа синоптичната обстановка над нашата страна няма да се промени съществено. Времето като цяло ще е с разкъсана облачност, която в много райони ще намалява до слънчево. Вятърът ще се усили, особено в Дунавската равнина. Минималните температури ще се задържат около нулата, но максималните постепенно ще се повишават. Повече слънчеви часове очакваме в сряда.

В четвъртък по Черноморието и планинските райони от Централна България ще има условия за слаби валежи. Над Западна България ще е предимно слънчево и ще започне чувствително затопляне.

Времето в петък и през уикенда

Започналото затопляне от четвъртък ще продължи и през следващите дни. В петък вятърът от запад отново ще се усили и с него температурите ще се повишат. Ще е предимно слънчево.

През почивните дни затоплянето ще продължи. Облачността ще е по-често разкъсана, като в събота ще има условия за слаби валежи от дъжд. Максималните температури ще са над 14-16°С. В Тракия и на места в Северозападна България те ще достигат и до 17-18°С.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на MeteoBalkans за най-навременните актуализации.

Related posts

Парламентът прие оставката на Лена Бориславова

admin

4816 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Повдигнаха обвинения на задържаните шестима души за лихварство и рекет

Митева: Становището на Министерство на културата е, че не е имало пречка за поставянето на металните решетки

Катастрофа с един загинал затвори пътя София – Русе

admin

Добавката от 60 лева за пенсионерите остава до края на годината

admin

Leave a Comment