04.12.2022
България

Кампания призовава за дефибрилатори на обществени места

Поставяне на повече автоматични дефибрилатори на обществени места за оказване на първа помощ при сърдечен арест – това е каузата на Фондация „Първите три минути“. Александър Манушев от учреждението споделя, че дефибрилаторите са важни, защото над 66% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

„Голяма част от тези хора загиват от внезапен сърдечен арест. Дефибрилаторите се поставят в кутии, които да ги защитят и да могат да се поставят навсякъде. Това е устройство, което може да направи дефибрилация в първите 2-3 минути, когато човек може да бъде спасен. Нещо недостижимо за Спешна помощ – няма как линейката да пристигне толкова бързо“, обясни той.

По думите му апаратите определят състоянието на човека и дават насоки как да действате при сърдечна криза. „В корпоративния сектор има няколкостотин дефибрилатора. На публичните места обаче все още са много малко. Скоро се очаква в метрото да бъдат инсталирани дефибрилатори“, посочи Манушев.

Източник: NOVA

Related posts

Спор провали първото заседание на работната група за зеления сертификат

Дани Тренчева

Румен Радев: Каквато и да е предисторията и предтекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет

admin

МВР със спецакция за крадени автомобили

admin

КЕВР предлага по-висока цена на газа

Дани Тренчева

Стефановден е!

Дани Тренчева

МОН отменя изискването за представяне на зелен сертификат от 1 март

Дани Тренчева

Leave a Comment