23.04.2024
България Политика

„Продължаваме промяната“ издига Андрей Гюров за управител на БНБ

Срещу председателя на парламентарната група на партията ще е Любомир Каримански от ИТН, с вероятна подкрепа от опозицията

След активно търсене на кандидат за гуверньор зад граница „Продължаваме промяната“ се спря на номинация от собствениците си редици. Това според четири източника на „Капитал“ ще бъде председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров, чието име ще бъде издигнато на 23 март, когато е и крайният срок.

Така спечелилата последните избори партия излиза от трудна ситуация, тъй като предишната процедура не произведе нито един кандидат за дадените за целта 20 дни. А след това за новата бяха гласувани едва 7 дни, с гласовете на коалиционния партньор „Има такъв народ“ плюс опозиционните ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, което постави ПП в цайтнот. Още от миналата година и от предходния парламент са ясни амбициите за поста на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН, към когото обаче има сериозни резерви в другите управляващи партии.

Кандидатът от групата на Слави Трифонов може да взриви взаимоотношенията в коалицията. Причината е, че според няколко източника на „Капитал“ той вече е договорил подкрепа от триото в опозиция – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Факт в тази посока е, че точно тези партии го подкрепиха за нова ускорена процедура за управител. Ако такъв избор мине, а коалицията не падне, то важната БНБ не я чака промяна, а статукво.

Новият кандидат

Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции. Според официалната му биография, след като учи икономика в САЩ, работи една година като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго. А след това, докато следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. Когато защитава докторат през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Освен с академична кариера се е занимавал и с консултации, включително и за финансови институции и банки.

Законът за БНБ няма стриктни изисквания към образованието и опита на членовете на управителния съвет. Единственият текст, рефериращ към това, е „За членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело“.

В процедурата за избор обаче е вписано изискване да се представи магистърска диплома, което се оказа спънка за предходната потенциална номинация на ПП – Анна Райчева, която по тази причина не бе и обявена публично.

Председателски сблъсък

Оттук нататък, ако бъдат внесени и двете кандидатури, следва изслушване на двамата пред бюджетна комисия, където трябва да представят концепциите си. Тъй като и двамата са и депутатиq и част от комисията, явно ще трябва да се изявяват пред колегите си, а заседанието да се води не от председателя Каримански, а от някой от заместниците му.

А като крайно ще е ключово и в каква конфигурация ще е гласуването в зала. И зад двамата, освен ако не застане цялата управляваща коалиция, ще са нужни и гласове от опозицията. Според няколко източника на „Капитал“ Каримански вече е говорил и получил подкрепа от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Така в следващите дни много вероятно предстоят трудни разговори между ПП и ИТН по темата.

Related posts

НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси зам.-министър на културата

Дани Тренчева

Две катастрофи с пострадали затвориха международния булевард в Русе, в посока „Дунав мост“

МРРБ обеща заплати на служителите от пътностроителния бранш до края на седмицата

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Средната брутна работна заплата у нас нараства

Дани Тренчева

Leave a Comment