27.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Илко Стоянов посрещна в кабинета си Н. Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в Р България

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и посланикът на Ирландия в Р България Н.Пр. Мартина Фийни проведоха официална среща, днес в общинска администрация. Двамата обсъдиха стратегически въпроси за развитието на Благоевград, привличането на нови инвеститори в областния център, както продължение и надграждане на вече започнало сътрудничество между двете страни. Кметът Илко Стоянов допълни,че общинска администрация работи по стратегия за мащабно сътрудничество между Общината и университетите в града, за стимулирането на ученици, които да продължат образованието си във висши учебни заведения в Благоевград, както и професионалното им развитие в бъдеще.

Повод за срещата бе конкурсът за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата на конкурса е по идея на Общински съвет по наркотични вещества- Благоевград и се провежда ежегодно, съвместно с Община Благоевград и посолството на Ирландия в България.

И тази година в рамките на конкурса бяха наградени десетки журналисти в трите категории „Електронни медии“, „Печатни издания“ и „Документално кино“. Голямата награда- плакет и грамота в първата категория спечели Росен Петров за предаването „Операция история“- историческо предаване за знакови моменти в българската и световна история и значими и противоречиви личности. В категория „Печатни зидания“, комисията утвърди две големи награди- национална и международна. Голямата национална награда бе присъдена на Петър Бучков, – съавтор на книгата „Корупционната България“ – том 1, както и като журналист на електронното издание „Новата Реалност“, отговорен редактор и журналист на списание „Правен Преглед“. Международната награда бе присъдена на Никола Гратери и Антонио Никасо за книгите „Нелегален кислород“ и „Не ги наричайте герои“. Наградата за документално кино бе присъдена на Милена Милотинова (автор), Росен Елезов (режисьор) и Любомир Станоев (оператор) за филма „Хроники на едно национално предателство“- филм за денационализаторската комунистическа политика и насилствената македонизация в Пиринския край през 1944-1949г. и изкуственото създаване на македонския език.

Пълният списък на наградените може да видите на посочения линк. https://dox.abv.bg/download?id=dafab3963d

Related posts

Започна делото срещу обвинената в убийството на двете си деца

Дани Тренчева

Центърът за настаняване от семеен тип в село Брежани организира коледен базар с ръчно изработени подаръци, сувенири, икони и играчки

Дани Тренчева

Димитър Грозданов от „МХ Тийм Симитли“ с две награди от Българската федерация по мотоциклетизъм

Дани Тренчева

Верижна катастрофа с 5 автомобила затвори главен път Е-79

Дани Тренчева

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, посредством инструментът ДПС прокара кредитът за 17 400 000лева

admin

Ясни са вече контролите на „Септември“ (Симитли) през зимните месеци на 2022 година

Дани Тренчева

Leave a Comment