25.05.2024
Covid-19 България Политика

Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid

Израел започна кампания по ваксинация срещу Covid за деца на възраст от пет до единадесет години, като с това стана една от първите страни след Съединените щати, която намали възрастта за ваксинация с цел да ограничи пандемията.

Израелското правителство планираше да започне кампанията за ваксинация във вторник с надеждата да предотврати възможна пета вълна, но първите дози бяха приложени на деца в понеделник вечер, предаде АФП.

„Съпругът ми и аз сме наистина развълнувани, че ще бъдем първите с ваксинирани деца“, вълнува се Кейти Бар Шалом, 47-годишна майка. Докато екип на АФП й взима интервю, в кабинета зад нея ваксинират детето й с препарата на Пфайзер.

„Знаем, че трябва да бъдем ваксинирани, за да позволим връщане към нормалността“, добави Шалом, казвайки, че иска да избегне нови карантини и да сведе до минимум риска от заразяване в училище, което е в центъра на много случаи през последните дни в Израел.

„Нормално е да се колебаете, не е лесно да вземете решение за ваксинация на детето ви, но след като се консултирахме с данните и прочетохме информация за милионите деца, ваксинирани в Съединените щати, взехме решение да разрешим децата ни да бъдат ваксинирани“, каза Хели Наве, друга майка, в същата клиника.

Израел е една от първите държави в света, които стартираха мащабна кампания за ваксинация благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer – компанията предоставя милиони ваксини, а в замяна на това получава широкомащабен обмен на данни за ефекта на ваксините.

Кампанията доведе до пълен цикъл на ваксинация с две дози на повече от 5,7 милиона от около девет милиона израелци, или повече от 80% от възрастните.

По-късно властите в страната започнаха и кампания за бустерна доза, която е сложена вече на над четири милиона души.

За да промотира кампанията за ваксинация на деца, премиерът Нафтали Бенет ще ваксинира малкия си син във вторник сутринта в клиника в предградията на Тел Авив.

Източник: БГНЕС

Related posts

1918 нови случая на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Слънчево време и високи температури в края на октомври

admin

Майки внесоха жалба в съда срещу онлайн обучението

Дани Тренчева

Весела Лечева: БСП се натика в този ъгъл, в който играем второстепенна роля

admin

Загиналият в тежката катастрофа край Пловдив е гражданин на Северна Македония

admin

Роднини на пострадало дете биха шофьор на линейка

admin

Leave a Comment