09.08.2022
Covid-19 България Политика

Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid

Израел започна кампания по ваксинация срещу Covid за деца на възраст от пет до единадесет години, като с това стана една от първите страни след Съединените щати, която намали възрастта за ваксинация с цел да ограничи пандемията.

Израелското правителство планираше да започне кампанията за ваксинация във вторник с надеждата да предотврати възможна пета вълна, но първите дози бяха приложени на деца в понеделник вечер, предаде АФП.

„Съпругът ми и аз сме наистина развълнувани, че ще бъдем първите с ваксинирани деца“, вълнува се Кейти Бар Шалом, 47-годишна майка. Докато екип на АФП й взима интервю, в кабинета зад нея ваксинират детето й с препарата на Пфайзер.

„Знаем, че трябва да бъдем ваксинирани, за да позволим връщане към нормалността“, добави Шалом, казвайки, че иска да избегне нови карантини и да сведе до минимум риска от заразяване в училище, което е в центъра на много случаи през последните дни в Израел.

„Нормално е да се колебаете, не е лесно да вземете решение за ваксинация на детето ви, но след като се консултирахме с данните и прочетохме информация за милионите деца, ваксинирани в Съединените щати, взехме решение да разрешим децата ни да бъдат ваксинирани“, каза Хели Наве, друга майка, в същата клиника.

Израел е една от първите държави в света, които стартираха мащабна кампания за ваксинация благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer – компанията предоставя милиони ваксини, а в замяна на това получава широкомащабен обмен на данни за ефекта на ваксините.

Кампанията доведе до пълен цикъл на ваксинация с две дози на повече от 5,7 милиона от около девет милиона израелци, или повече от 80% от възрастните.

По-късно властите в страната започнаха и кампания за бустерна доза, която е сложена вече на над четири милиона души.

За да промотира кампанията за ваксинация на деца, премиерът Нафтали Бенет ще ваксинира малкия си син във вторник сутринта в клиника в предградията на Тел Авив.

Източник: БГНЕС

Related posts

Над 1,6 милиарда лева са изплатени на 13 000 фирми по мярката „60 на 40“

Дани Тренчева

Кирил Петков: Утре ще дадем над 50% от дължимото на пътните строители

Броят на населението у нас ще е ясен в края на годината

Дани Тренчева

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на цената на природния газ през май

Дани Тренчева

Без движение по АМ „Струма“, докато не приключат огледите на мястото на катастрофата

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Коалицията е трудна, но трябва да се подходи със смирение’

admin

Leave a Comment