03.10.2023
Covid-19 България Политика

Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid

Израел започна кампания по ваксинация срещу Covid за деца на възраст от пет до единадесет години, като с това стана една от първите страни след Съединените щати, която намали възрастта за ваксинация с цел да ограничи пандемията.

Израелското правителство планираше да започне кампанията за ваксинация във вторник с надеждата да предотврати възможна пета вълна, но първите дози бяха приложени на деца в понеделник вечер, предаде АФП.

„Съпругът ми и аз сме наистина развълнувани, че ще бъдем първите с ваксинирани деца“, вълнува се Кейти Бар Шалом, 47-годишна майка. Докато екип на АФП й взима интервю, в кабинета зад нея ваксинират детето й с препарата на Пфайзер.

„Знаем, че трябва да бъдем ваксинирани, за да позволим връщане към нормалността“, добави Шалом, казвайки, че иска да избегне нови карантини и да сведе до минимум риска от заразяване в училище, което е в центъра на много случаи през последните дни в Израел.

„Нормално е да се колебаете, не е лесно да вземете решение за ваксинация на детето ви, но след като се консултирахме с данните и прочетохме информация за милионите деца, ваксинирани в Съединените щати, взехме решение да разрешим децата ни да бъдат ваксинирани“, каза Хели Наве, друга майка, в същата клиника.

Израел е една от първите държави в света, които стартираха мащабна кампания за ваксинация благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer – компанията предоставя милиони ваксини, а в замяна на това получава широкомащабен обмен на данни за ефекта на ваксините.

Кампанията доведе до пълен цикъл на ваксинация с две дози на повече от 5,7 милиона от около девет милиона израелци, или повече от 80% от възрастните.

По-късно властите в страната започнаха и кампания за бустерна доза, която е сложена вече на над четири милиона души.

За да промотира кампанията за ваксинация на деца, премиерът Нафтали Бенет ще ваксинира малкия си син във вторник сутринта в клиника в предградията на Тел Авив.

Източник: БГНЕС

Related posts

Прогноза за времето 3 януари 2022

Дани Тренчева

Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие се отлага

Дани Тренчева

Мирослав Иванов: Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда

Китай затваря 5,5-милионен град заради 2 случая на Омикрон

Дани Тренчева

18 българчета в първите топ 3 позиции на състезанието по английски език Kangaroo Global Linguistics 2022

Христо Иванов призова двете кандидатури за управител на БНБ да бъдат оттеглени

admin

Leave a Comment