20.04.2024
България Политика

Христо Иванов: Kоалицията трябва да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов призова управляващата коалиция да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ.  Иванов коментира пред журналисти в парламента, че в противен случай ще има напрежение в коалицията.

Христо Иванов отказа да каже кого от вече обявените имена – Андрей Гюров („Продължаваме Промяната“) и Любомир Каримански („Има такъв народ“) биха подкрепили от ДБ. Иванов се аргументира, че всичко може да се промени в последните минути, а номинациите официално трябва да бъдат внесени до 18 ч. днес. От ДБ обаче няма да имат отделна кандидатура, обяви Иванов.

„Аз смятам, че трябва да се направи всичко възможно да се постигне консенсус“, заяви той.

По думите му това, че има двама кандидати само по себе си не е проблем. В случая обаче трябва да се имат предвид и гласовете от опозицията, защото подкрепа за един от кандидатите ще постави „много тежки въпроси“, смята Иванов. Той даде пример с това, че опозицията е гласувала за предложението на ИТН за нова процедура за излъчване на кандидатите за гуверньор на БНБ.

„Призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията, защото трябва ясно да осъзнаваме риска от излизането извън основния принцип на тази коалиция – постигане на общи мнозинства по важни въпроси“, каза още Иванов.

Той определи управлението на финансовата система като фундаментален въпрос, по който не бива да се допуска разцепление в коалицията, а „преминаването в състояние на плаващи мнозинства“ ще има последици.

Related posts

728 нови случая на COVID-19 са регистрирани в страната

Дани Тренчева

Братът на Алексей Петров: Просто съм в шок! В каква държава живеем!

admin

Борислав Сандов: Няма финансова щета за сметка на България

admin

Общинска съветничка от Велинград е намерена убита

admin

„Продължаваме Промяната“ определи искането на оставката на председателя на парламента Никола Минчев като атака на мафията

Гешев бил в отпуск при посещението си в САЩ

admin

Leave a Comment