22.04.2024
112 Пулсът на Югозапада

Иззетите 355 антики при акцията на ГДБОП били с голямо историческо значение,сред арестуваните е и холандец

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Благоевград се водят действия по разследване по досъдебно производство, образувано за извършено престъпление по чл. 321 от НК. На 16.11.2022 г. на територията на градовете Гоце Делчев, Кюстендил, Петрич, Доспат, Ракитово и Видин се проведе мащабна специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група за търсене, държане и трафик на движими културни ценности.

Тя се осъществи съвместно от Окръжна прокуратура–Благоевград и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР. Претърсени са множество адреси. Открити са и са иззети около 355 броя предмети с видими белези на движими културни ценности и парични средства. Със съдействието на експерти към Общинския исторически музей в гр. Гоце Делчев изследваните предмети са определени като движими културни ценности с голямо историческо значение.

По време на операцията за срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани 7 лица, участващи в престъпната дейност. Сред тях е гражданин на Кралство Нидерландия. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 278, ал. 6, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – незаконно държане на неидентифициран и нерегистриран археологически обект. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“. Работата по разследването продължава.

Related posts

Кола пламна на оживена улица в Благоевград

Дани Тренчева

Отстранена е аварията на довеждащия водопровод, поради която кв. „Ораново“ остана без вода

Дани Тренчева

Важно за шофьорите

admin

Община Симитли спечели два проекта свързани с повишаване на енергийната ефективност на сгради в образователната среда

admin

Заплахи за бомби са подадени в училища в Плевен

admin

Apple Earnings: Most Boring Quarter of The Year Still Holds Some Intrigue

admin

Leave a Comment