30.06.2022
Икономика Свят

Злато, алуминий, газ – с рекорден скок в цените заради Украйна

Цената на газовите фючърси в Европа скочи до 1400 долара за куб.м. Вчера цената беше около 1000 долара. Това е ръст с 35% само за час от началото на търговията.

Цените на алуминия и никела в Лондон се покачиха до многогодишни върхове тази сутрин, след като Русия нахлу в Източна Украйна, предаде АФП.

Основните опасения са за прекъсване на доставките след началото на военните действия в страната.

Алуминият с тримесечен договор за доставка се покачи с 2,1% на Лондонската метална борса, след като по-рано се повиши до над 13-годишен връх от 3350 долара. Референтният никел се повиши с 1,6%, като по-рано достигна връх от август 2011 г.

Междувременно Централната банка на Украйна забрани купуването на чуждестранна валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, обяви гуверньорът Кирило Шевченко, цитиран от Ройтерс.

Продажбите на чуждестранни валути засега няма да бъдат спирани, допълни той. Банката освен това забрани тегленето на чуждестранна валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 000 гривни дневно.

По думите на Шевченко банковата система в страната работи нормално, банките са отворени и функционират. Банката освен това забрани трансакциите по сметки от и до руски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

Шевченко посочи, че банката ще направи всичко необходимо, за да осигури гривни на банковата система без ограничения и ще рефинансира банкови дългове до една година без ограничение на сумите.

Източник: БТА / БГНЕС

Related posts

СЗО предупреди за опасност от недостиг на спринцовки за ваксинация срещу COVID-19

Дани Тренчева

Регистриран е нов опасен вариант на коронавируса

Дани Тренчева

Силен взрив в сграда в центъра на Атина, има един ранен

Дани Тренчева

Русия забранява полетите на авиокомпании от 36 страни, включително България

Дани Тренчева

Цената на газа скочи с 10% след признаването на новите републики

Дани Тренчева

Властите в Мариупол: Успяхме да приберем над 1200 тела на загинали от улиците

Дани Тренчева

Leave a Comment