22.07.2024
Икономика Свят

Злато, алуминий, газ – с рекорден скок в цените заради Украйна

Цената на газовите фючърси в Европа скочи до 1400 долара за куб.м. Вчера цената беше около 1000 долара. Това е ръст с 35% само за час от началото на търговията.

Цените на алуминия и никела в Лондон се покачиха до многогодишни върхове тази сутрин, след като Русия нахлу в Източна Украйна, предаде АФП.

Основните опасения са за прекъсване на доставките след началото на военните действия в страната.

Алуминият с тримесечен договор за доставка се покачи с 2,1% на Лондонската метална борса, след като по-рано се повиши до над 13-годишен връх от 3350 долара. Референтният никел се повиши с 1,6%, като по-рано достигна връх от август 2011 г.

Междувременно Централната банка на Украйна забрани купуването на чуждестранна валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, обяви гуверньорът Кирило Шевченко, цитиран от Ройтерс.

Продажбите на чуждестранни валути засега няма да бъдат спирани, допълни той. Банката освен това забрани тегленето на чуждестранна валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 000 гривни дневно.

По думите на Шевченко банковата система в страната работи нормално, банките са отворени и функционират. Банката освен това забрани трансакциите по сметки от и до руски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

Шевченко посочи, че банката ще направи всичко необходимо, за да осигури гривни на банковата система без ограничения и ще рефинансира банкови дългове до една година без ограничение на сумите.

Източник: БТА / БГНЕС

Related posts

„Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на синьото гориво през април

Дани Тренчева

Великобритания одобри нов препарат за лечение на COVID-19

Дани Тренчева

Флуорна – комбинацията между COVID и сезонен грип бавно настъпва на Балканите

Дани Тренчева

Гърция удължава COVID мерките

Дани Тренчева

Бил Гейтс прогнозира край на пандемията през лятото

Дани Тренчева

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment