23.04.2024
Политика Свят

Турция привика спешно посланика на България в Анкара

Турското външно министерство късно снощи привика посланика на България в Анкара Ангел Чолаков заради твърдения, че Турция се намесва във вътрешните работи на страната, предаде БГНЕС.

Турското външно министерство отхвърли твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от турските власти по време на президентските и парламентарните избори в България на 14 ноември.

Министерството намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство и е бил обвинен в „неоснователни“ твърдения, съобщава „Дейли Сабах“.

Пред българския посланик в Турция беше изразено мнение, че Анкара очаква гласуването в Турция да не бъде използвано за злоупотреба в българската вътрешна политика, и беше връчена нота, съдържаща разяснения по тези въпроси.

В дипломатическата нота е изразена и реакцията на Турция по отношение на неуместните демонстрации и поведение на граждани пред посолството ѝ в София.

БГНЕС припомня, че постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов се срещна вчера с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок, във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г., включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г.

На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи също, че турската държава открито се намесва в изборите у нас, а местните медии са участвали открито в кампанията на първия тур от президентските избори в полза на един от кандидатите.

Около 18.00 часа се проведе протест пред посолството на Турция в София.

Участниците в протеста разпънаха голям флаг на булевард „Васил Левски“ и скандират „България, България“. Събралите се носеха плакати на Румен Радев. На част от тях пише: „Турция е опасен, нелоялен и непредсказуем съсед“.

Демонстрантите се опитаха да използват ябълки и домати, които носеха със себе си, но бяха възпрепятствани от служителите на реда. Няколко домата се търкулнаха в краката на жандармеристите.

Минути преди 18 часа шествие на поддръжници на един от кандидатите за президент тръгна от „Дондуков“ 2 и се сля с хората пред посолството. Демонстрацията завърши пред резиденцията на турския посланик в столицата.

Related posts

Трима депутати на „Продължаваме промяната“ Благоевград влизат в 47-ото Народно събрание

Дани Тренчева

ЕС ще разполага с достатъчно ваксини за допълнителни дози до края на март 2022г.

Дани Тренчева

Възможен е кабинет на ГЕРБ и ДПС със смокиново листо НДСВ?

admin

Радев за военно-техническата помощ за Украйна: Това е опасна стъпка, партиите пренебрегнаха здравия разум

Ускоряване на ноемврийската инфлация в САЩ до близко 40-годишен връх от 6,8%

Дани Тренчева

Даниел Лорер: В България от няколко месеца насам се случват изключително вълнуващи неща

Leave a Comment