22.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОРУМ ,,ОТ ФЕРМАТА ДО ТВОЯТА ТРАПЕЗА“

Днес официално бе представен мащабният проект – Земеделски форум ,,От фермата до твоята трапеза“, с дати 15 и 16 октомври 2022г. в Градския парк – гр. Гоце Делчев, организиран от Областна дирекция ,,Земеделие“ Благоевград. Форумът се реализира под патронажа на Президената на Република България – Румен Радев.

 

Проектът е подкрепен и финансиран от Министерство на земеделието, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград и Общини от Югозападна България – община Гоце Делчев, община Кресна, община Хаджидимово, община Струмяни, община Симитли, община Сандански, община Гърмен, община Якоруда, община Сатовча, община Белица. Партньори на събитието: Национално сдружение на общините в Република България, ,,Метро“ България и ,,Пирин спринг“.

 

На пресконференцията присъстваха г-жа Мария Захова, директор ОДЗ Благоевград, г-жа Фиданка Котева, заместник –кмет по хуманитарните дейности на Община Струмяни, г-жа Магдалена Богданова, заместник-кмет на община Якоруда, г-жа Красимира Мавродиева, заместник – кмет по социалните дейности на Община Белица, г-жа Мария Мавродиева, представител на Община Гоце Делчев, г-жа Йорданка Донкова, директор на Дирекция ,,ЕМП и Грао“ на Община Гърмен.

Основен приоритет на Земеделският форум е да се утвърди като фестивал, даващ възможност на земеделските производители от Югозападния регион да представят продукцията си, както и общините да  презентират своите туристически забележителности, паметници на културата и културни събития. Форумът ще развие и допринесе за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм, съчетаващ природа, храна, култура, забележителности.

Сред основните акценти на Земеделския форум е сътрудничество между всички институции, в подкрепа на българското земеделие.

Мисията на форума ,,От фермата до твоята трапеза“ е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление.

В рамките на два дни жителите и гостите на гр. Гоце Делчев ще могат да се запознаят със земеделските производители от 14 –те общини и продукцията им, да я опитат, да направят контакт за последващо ежедневно консумиране на висококачествени храни.

 

 

По думите на директора на ОДЗ – Благоевград – г-жа Мария Захова: ,,акцентите на форума са: българския земеделски пазар, местните производители и местното производство. По този начин не само ще се допринесе за развитието на българската икономика и местните производители, но ще се гарантира и високо качество на продуктите, които ще бъдат предложени в рамките на изданието.

Нашата цел е максимална ефективност и ползотворност за хората от Югозападния регион, обединявайки държавната и местна власт“.

Събитието е с вход свободен и е подготвило изключително богата културна програма.

На 15 октомври и 16 октомври /събота и неделя/ Форумът стартира в 10:30ч. с изненади за най-малките гости – специални тематични спортни игри, организирани от ,,Детска спортна академия Благоевград“ , а от 16:00ч. теаматичен детски театрален спектакъл и Ателие ,,Face paint” – подготвени от Парти агенция „Бобо“.

От 17:30ч. и 18:30ч. в Градския парк ще бъдат презентирани Кулинарни пърформанси с Таньо Шишков & екип и невероятната българска актриса Катерина Евро, които ще приготвят вкусни ястия с продукцията на земеделските производители. От 19:30ч. ще бъде Официалното откриване на Земеделски форум ,,От фермата  до твоята трапеза“ 2022г. В първата вечер от форума специален гост ще бъде легендата на българска музика ВАСИЛ НАЙДЕНОВ & БЕНД.  От 22:00ч. Театър на огъня и сенките ,,Fireter“ , съвместно с ,,Батукада“ ще изненадат жителите и гости на гр. Гоце Делчев с невероятен Театрално – огнен спектакъл.

На 16 октомври /неделя/ богатата програма продължава през целия ден, като точно в 20:00ч. на сцената ще се качи емблематичната Рок група ,,Сигнал“. Финалът на форума ще бъде шеметен. Спектакълът ,,Огния“ на Театър на огъня и сенките ,,Fireter“ ще закрие първото издание на Земеделския форум ,,От фермата до твоята трапеза“.

Областна дирекция ,,Земеделие“- Благоевград вярва, че проектът е изключително практически ориентиран и ще спомогне за изграждане на бизнес мрежа между производител и потребител за разпространение на земеделскта продукция.  Вярваме, че така ще създадем ползотворни  отношения и добри условия за земеделските производители. Вярваме, че ще стимулираме аудиторията да консумира само полезна храна, да закупува български продукти и подкрепя труда на своите земеделци.  Вярваме, че ще създадаем благоприятна среда за конкурентоспособност на земеделските стопанства.

Related posts

Арестуваха мъж от Разлог за кражба на риба от рибарник

Синът на Росен Жъчката – Асен е новият собственик на култовото благоевградско заведение „Куклите“ в квартал „Вароша“

admin

Община Сандански разкрива преброителен пункт

Дани Тренчева

/НА ЖИВО/ Редовна сесия на ОбС-Благоевград

admin

Отпускат средства за ремонт на детски градини и училища в Благоевградска област

Дани Тренчева

След отказ на две комисии ОбС днес гласува продажба на имот в топ центъра на Благоевград с оценка 1000 Е/кв.м

admin

Leave a Comment