23.01.2022
Covid-19 България

Здравното министерство: Могат ли ваксините да предизвикат появата на нови варианти на COVID-19

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да предизвикат появата на нови варианти на коронавируса? На този въпрос отговарят от Министерството на здравеопазването.

➡Не. Ваксините срещу COVID-19 не създават и не предизвикват появата на нови варианти на вируса, причиняващ COVID-19, съобщават от Здравното министерство, разбивайки един от митовете за ваксините.

➡Нови варианти се появяват, защото вирусът, причиняващ COVID-19, мутира непрекъснато. Дори преди да бъдат разработени ваксините срещу коронавирусната инфекция, се разпространяваха няколко варианта на първоначално открития вирус. Възможна е и появата на други варианти, тъй като вирусът продължава да се променя, уточняват още от ведомството.

💉Ваксините срещу COVID-19 могат да предотвратят появата на нови варианти. Когато се разпространява, вирусът се променя по-лесно. Високото ваксинално покритите сред населението намалява разпространението на COVID-19 и спомага за предотвратяване появата на нови варианти на SARS-CoV-2.

От Здравното министерство посочват и източника на информацията, а именно Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Related posts

Одобриха още 40 млн. лв. за ученически антигенни тестове

Дани Тренчева

Христо Иванов: Това е най-добрият шанс за ефективно редовно правителство

Дани Тренчева

Задържаха шофьор с над 3 промила алкохол

Дани Тренчева

Първи случаи на Омикрон в Сърбия и Албания

Дани Тренчева

84% ефикасност на бустерната доза на „Янсен“ срещу хоспитализация

Дани Тренчева

Министърът на културата: В петък ще помолим ГЕРБ да се преместят от НДК

Дани Тренчева

Leave a Comment