23.04.2024
Covid-19 България

Здравните власти разработват модел, по който ще решават за нови мерки

Рекорден брой нови заразени от началото на пандемията у нас.  За първи път положителните проби надхвърлиха 7 хиляди за денонощие, а здравните власти обмислят въвеждане на по-строги ограничения, ако натискът върху болниците се засили до 80% заетост на интензивните легла. Възможно е учениците отново да минат онлайн.

В момента учени от БАН и математици разработват модел, по който здравните власти ще решават кога да налагат нови мерки. Водеща в този модел ще бъде заетостта  на интензивните легла, както и броят потърсили Спешна помощ и колко от обадилите се на 112 влизат в болница. Главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, предлага да отпадне сертификатът за наличие на антитела, както и този след поставена само една доза от ваксините. Обмисля се и дали хората с фалшиви сертификати също да имат право да се ваксинират, ако са размислили.

Четири етапа ще определят нуждата от по-строги ограничения – те ще идват при достигане на определен процент пациенти в тежко състояние в болници, заяви доц. Кунчев.

“Гледаме по-скоро тежестта – колко са заетите легла и то най-вече в интензивните сектори. Включително сме вкарали търсенето на Спешна помощ и какъв процент от търсещите влизат в болница. Стигнем ли 80% заетост на интензивните легла, минаваме в четвърта фазa”, твърди главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Темпото, с което се запълват в момента болниците у нас е високо, смята д-р Аспарух Илиев.

„Това, което виждаме в последните 5-6 дни и което е притеснително е че броят на починалите на ден започва отново да расте, това показва, че няма да се разминем само с леко преминаване на заболяването. До края на януари ще видим как ще се развие ситуацията”, посочи от своя страна д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Главният държавен здравен инспектор отново ще предложи да отпадне правото да получиш сертификат след изследване на антитела. “Изобретението на България да въведе антителата като повод за издаване на сертификат е грешка от медицинска гледна точка. 168 хиляди са издадените сертификати за антитела – тези хора с нищо не допринасят да овладеем епидемията”, категоричен е Кунчев.

И още едно предложенията, което обсъждат здравните власти – имунизиране и за хората с фалшивите сертификати – по примера на Германия. „Така наречената ваканция за хора, които са размислили и съжаляват и искат да се ваксинират – прокуратурата да няма към тях претенция, но не се отказват да гонят този, който е издал сертификата”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Решението за по-кратките срокове за изолация и карантина не означава разхлабване на мерките, твърди доц. Кунчев.  Причините са две –  новите характеристики на Омикрон, но и икономическите последици. „Омикрон засяга прекалено много хора и в резултат броя на контактните ще расте главоломно, ще дойде момент, когато всеки втори в България ще е контактен”.

От новите срокове ще могат да се възползват само хората, поставени под карантина или изолация от вторник, когато е излязла заповедта, допълни доц. Кунчев.

Източник: NOVA

Related posts

Цигарите поскъпват от 1 юли

БФС спря правата на съдия, арестуван за източването на милиони от АМ „Хемус“

Дани Тренчева

2 181 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Достъпен е европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест

Дани Тренчева

Влак блъсна кола на жп прелез във Великотърновско, двама души загинаха

Дани Тренчева

Откриха седем тела край Банкя; има задържан

Leave a Comment