17.06.2024
Covid-19 България

Здравните власти разработват модел, по който ще решават за нови мерки

Рекорден брой нови заразени от началото на пандемията у нас.  За първи път положителните проби надхвърлиха 7 хиляди за денонощие, а здравните власти обмислят въвеждане на по-строги ограничения, ако натискът върху болниците се засили до 80% заетост на интензивните легла. Възможно е учениците отново да минат онлайн.

В момента учени от БАН и математици разработват модел, по който здравните власти ще решават кога да налагат нови мерки. Водеща в този модел ще бъде заетостта  на интензивните легла, както и броят потърсили Спешна помощ и колко от обадилите се на 112 влизат в болница. Главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, предлага да отпадне сертификатът за наличие на антитела, както и този след поставена само една доза от ваксините. Обмисля се и дали хората с фалшиви сертификати също да имат право да се ваксинират, ако са размислили.

Четири етапа ще определят нуждата от по-строги ограничения – те ще идват при достигане на определен процент пациенти в тежко състояние в болници, заяви доц. Кунчев.

“Гледаме по-скоро тежестта – колко са заетите легла и то най-вече в интензивните сектори. Включително сме вкарали търсенето на Спешна помощ и какъв процент от търсещите влизат в болница. Стигнем ли 80% заетост на интензивните легла, минаваме в четвърта фазa”, твърди главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Темпото, с което се запълват в момента болниците у нас е високо, смята д-р Аспарух Илиев.

„Това, което виждаме в последните 5-6 дни и което е притеснително е че броят на починалите на ден започва отново да расте, това показва, че няма да се разминем само с леко преминаване на заболяването. До края на януари ще видим как ще се развие ситуацията”, посочи от своя страна д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Главният държавен здравен инспектор отново ще предложи да отпадне правото да получиш сертификат след изследване на антитела. “Изобретението на България да въведе антителата като повод за издаване на сертификат е грешка от медицинска гледна точка. 168 хиляди са издадените сертификати за антитела – тези хора с нищо не допринасят да овладеем епидемията”, категоричен е Кунчев.

И още едно предложенията, което обсъждат здравните власти – имунизиране и за хората с фалшивите сертификати – по примера на Германия. „Така наречената ваканция за хора, които са размислили и съжаляват и искат да се ваксинират – прокуратурата да няма към тях претенция, но не се отказват да гонят този, който е издал сертификата”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Решението за по-кратките срокове за изолация и карантина не означава разхлабване на мерките, твърди доц. Кунчев.  Причините са две –  новите характеристики на Омикрон, но и икономическите последици. „Омикрон засяга прекалено много хора и в резултат броя на контактните ще расте главоломно, ще дойде момент, когато всеки втори в България ще е контактен”.

От новите срокове ще могат да се възползват само хората, поставени под карантина или изолация от вторник, когато е излязла заповедта, допълни доц. Кунчев.

Източник: NOVA

Related posts

Всяко четвърто дете над 10 г. е опитвало цигара

admin

Мирослав Иванов: „Продължаваме Промяната“ няма да бави процедурата за избор на нов председател на парламента

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани?

Дани Тренчева

„Възраждане” ще поиска референдум за зеления сертификат

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Дани Тренчева

Leave a Comment