13.04.2024
България

Започва приемът на заявления по новата мярка „Солидарност“ в подкрепа на украинските бежанци

От днес Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Related posts

ВСС прие декларация срещу предложенията за промени в бюджета

Дани Тренчева

До 120 см сняг в района на Банско, има опасност от лавини

Дани Тренчева

12 399 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Дани Тренчева

Освобождават срещу подписка шофьора, убил дете в с. Анево

admin

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за Северна Македония няма и не може да има

admin

Leave a Comment