27.04.2024
България

Започва приемът на заявления по новата мярка „Солидарност“ в подкрепа на украинските бежанци

От днес Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Related posts

Извънкласните дейности разрешени със зелен сертификат

Дани Тренчева

МВР с денонощна телефонна линия и имейл за сигнали за изборни нарушения

admin

Важна информация от АПИ

admin

Андрей Гюров си показа дисертацията си във Виенския университет

Прогноза за времето 15 февруари 2022

Дани Тренчева

Весела Лечева: БСП се натика в този ъгъл, в който играем второстепенна роля

admin

Leave a Comment