21.03.2023
България

Започват да изплащат помощта към бизнеса за тока от понеделник

Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч за държавна помощ, защото се прилага на всички по равно. От понеделник ще има извършвания на реални плащания към търговците и оттам би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да се възползват реално от помощта. Парите са осигурени на 100%. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг във връзка с помощите на небитови потребители на пазара на електроенергия.

Причината за забавянето е чакането на становището на Европейската комисия дали това представлява държавна помощ или не, пишат DarikNews

С 23 фирми доставчици сме подписали договори, които обхващат 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ

Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат в началото на декември.

Клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември, увери Живков.

Около 75-80% от фирмите вече са получили фактурите си за ноември, тъй като вече се намираме в средата на месеца, разясни енергийният министър.

Друга основна задача е да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Снимка: БГНЕС

Related posts

Рашков: Открихме отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат за депутат

Дани Тренчева

Честита Баба Марта!

admin

МВР огласи 116 знакови казуса, смачкани от прокуратурата

Поскъпването на природния газ от септември се очаква да бъде повече от 5,95%

admin

Костадинов: БСП няма да се справи със съставянето на правителство

admin

На 10 март ВСС ще гледа искането за предсрочно прекратяване мандата на Гешев

Дани Тренчева

Leave a Comment