19.04.2024
България

Обзор на полицейски акции срещу търговията с гласове в страната

Пореден ден с акции на полицията по подозрения за търговия с гласове. Операции се провеждат в цялата страна. Проверени са 2 371 места, а задържани за 24 часа за купуване на гласове са 38 души.

Благоевград

Полицията в Благоевград е задържала двама души по време на акция срещу нарушаване на избирателните права на гражданите. Избирателни списъци с имена на хора и личните им данни са открити в търговски обект в благоевградското село Лешко. Собственикът на магазина е задържан за 24 часа, а прокуратурата е образувала досъдебно производство, пише БНР.

За разпит в полицията е бил отведен и кандидат за народен представител, който по-късно е бил освободен, тъй като се ползва с имунитет. Все още няма решение  дали ще бъде внесено искане до прокуратурата за отнемане на имунитета му.

По време на полицейската операция на излизане от предизборния щаб на една от партиите е била установена жена, която е прибирала получените от офиса пари. Тя е направила признание, че е взела сумата срещу обещание за гласуване.

Сливен

Акция за купен вот и в сливенския квартал „Комлука”. Днешната операция е с цел противодействие на търговията с вот. Екипите проверяват пет обекта, сред които частни имоти, магазини, заложни къщи.

Инспекциите обхващат документи, тетрадки за продажба на вересия и нерегламентирана продажба на акцизни стоки. Задържан е обитател на къща по подозрение за престъпления с наркотици и купуване на гласове.

В резултат на полицейските действия за последните два дни са образувани три досъдебни производства за купуване на гласове, има и повдигнато обвинение. С полицейска мярка са задържани двама.

Бургас

Специализирана полицейска акция започна в бургаския квартал „Горно Езерово”, научи NOVA. На място са екипи на МВР и Жандармерия, които проверяват хранителни магазини и отделни лица.

Плевенско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления против политическите права на гражданите стартира тази сутрин на територията на плевенското село Буковлък. В нея участват служители на различни структурни звена на ОДМВР-Плевен.

До момента са проверени шест адреса, открити и иззети са списъци с имена на лица. С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани шестима, на възраст между 19 и 60 години, заподозрени в извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите. Полицейските действия на територията на Плевенска област продължават.

Коментарът на МВР

Коментар за изборните нарушения дойде и от вътрешния министър Бойко Рашков: „Можем да направим един извод, че някои политически партии не са се отказали да пазаруват, да купуват гласове на българските избиратели. Те искат, чрез престъпленията, предвидени в Наказателния кодекс, да заемат отново властови позиции”, каза той.

Рашков обясни, че са свидетели на такава криминална активност на главно две политически партии у нас – ГЕРБ и ДПС. „Всички тези клипове и снимки, които сме приготвили, са за тези две политически партии. Така искат да заемат властови позиции някои наши политици – чрез извършването на престъпления”, добави силовият министър.

Той засегна и използваните средства: „Нима смятате, че това са лични средства и спестявания на някой политик. Не можем да бъдем толкова наивни. Не е възможно български политик да изтегли от собствената си лична сметка и да плаща гласове. Това става с асфалтовата сага в България. Не само, разбира се, свързана с магистрала „Хемус” а и с други подобни обекти”, допълни Рашков.

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обясни и за случай, при който е установено „огромно количество” граждани, които изведнъж са се разболели и трябва да гласуват в подвижни секции. „Голяма част от тях не знаеха дори, че са болни и че са подали заявление за подвижна секция”, уточни той.

Близо 1 милион лева са отнетите пари при акциите срещу купуване на гласове, каза още Тодоров пред медиите. Рашков обяви, че има случай, при който са събрани данни за кандидат за депутат, който също се е занимавал с това. Доказателствата обаче до момента не били достатъчни за искането на имунитет.

В Кърджали имало заплахи към гласуващи, че ако не пуснат гласа си за конкретна партия, отново „ще им върнат предишните имена”.

Директорът на жандармерията Тодор Гребенаров обобщи, че в момента „Сиела Норма” разполага с 417 машини, които не са предвидени за изборите. Те са в склад на фирмата и ще останат запечатани там. Тези машини не са смесвани никога с машините за изборите, поясни вътрешният министър.

Източник: NOVA

Related posts

Пътни полицаи от България и Румъния започнаха съвместни проверки

admin

Само една партия не подаде в срок отчета си за изборите

Дани Тренчева

Прокуратурата привиква Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Алибегов: Ще кажем на служителите да идват на работа и без сертификат

Дани Тренчева

Второ бургаско училище получи днес бомбена заплаха

admin

Задържаха група, извършила взломна кражба от търговски обекти в столицата

Дани Тренчева

Leave a Comment