27.07.2024
Свят

Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Сърбия възможно най-бързо да синхронизира външната си политика с външната политика на ЕС и да въведе санкциите, които Евросъюзът и останалите страни от Западните Балкани са въвели във връзка с войната в Украйна, предаде Танюг.

Министрите на външните работи на ЕС изразиха очакване от партньорите и бъдещите членове на ЕС да се ангажират с общите ценности и общата външна политика и сигурност. Тези, които все още не са го направили, а Сърбия е една от тях, трябва да ускорят хармонизирането и да наложат санкции възможно най-скоро. Разбираме трудностите и оценяваме факта, че всички те гласуваха против Русия в Общото събрание на ООН, но очакваме кандидатите и нашите партньори да се синхронизират напълно с външната ни политика“, каза снощи в Брюксел Борел.

След срещата на външните министри на ЕС и на колегите им от страните от Западните Балкани Борел приветства стратегическите и смели решения на партньорите, които напълно са приели външната политика и санкциите, въведени от ЕС.

Според Борел руската пропаганда и дезинформация е широкоразпространена на територията на Западните Балкани. Той предупреди, че в такава ситуация неутралитетът на страните кандидатки за членство в ЕС не отговаря на европейското им бъдеще.

Поддържането на близки отношения с режима на Путин вече не отговаря на изграждането на общо бъдеще с ЕС.  Тези две неща не вървят заедно. Неутралитетът по отношение на войната в Украйна е погрешна концепция, каза Борел.

Related posts

Русия забрани британски авиокомпании да използват въздушното й пространство

Дани Тренчева

Властите в Гърция удължиха с една седмица всички Covid ограничения

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни

Дани Тренчева

ЕС затяга правилата за пътуване за Канада, Австралия, Аржентина заради скок на Covid случаите

Дани Тренчева

Безплатен телефон за всички ваксинирани украинци над 60 години

Дани Тренчева

Във Великобритания вече и заразените може да ходят на работа

Дани Тренчева

Leave a Comment