30.11.2022
Свят

Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Сърбия възможно най-бързо да синхронизира външната си политика с външната политика на ЕС и да въведе санкциите, които Евросъюзът и останалите страни от Западните Балкани са въвели във връзка с войната в Украйна, предаде Танюг.

Министрите на външните работи на ЕС изразиха очакване от партньорите и бъдещите членове на ЕС да се ангажират с общите ценности и общата външна политика и сигурност. Тези, които все още не са го направили, а Сърбия е една от тях, трябва да ускорят хармонизирането и да наложат санкции възможно най-скоро. Разбираме трудностите и оценяваме факта, че всички те гласуваха против Русия в Общото събрание на ООН, но очакваме кандидатите и нашите партньори да се синхронизират напълно с външната ни политика“, каза снощи в Брюксел Борел.

След срещата на външните министри на ЕС и на колегите им от страните от Западните Балкани Борел приветства стратегическите и смели решения на партньорите, които напълно са приели външната политика и санкциите, въведени от ЕС.

Според Борел руската пропаганда и дезинформация е широкоразпространена на територията на Западните Балкани. Той предупреди, че в такава ситуация неутралитетът на страните кандидатки за членство в ЕС не отговаря на европейското им бъдеще.

Поддържането на близки отношения с режима на Путин вече не отговаря на изграждането на общо бъдеще с ЕС.  Тези две неща не вървят заедно. Неутралитетът по отношение на войната в Украйна е погрешна концепция, каза Борел.

Related posts

ЕС планира да наложи на Русия най-силните санкции, предприемани някога

Дани Тренчева

Гърция задържа пратка с над 80 кг кокаин, предназначен за България

Дани Тренчева

Разбиха банда, принуждавала българки да проституират на о-в Сицилия

Дани Тренчева

Съдът в Страсбург поиска от Русия незабавно да спре атаките над цивилни хора и обекти

Дани Тренчева

Падащите температури в Европа вдигат цените на тока

Дани Тренчева

Израел тества четвърта доза COVID ваксина върху 150 медици

Дани Тренчева

Leave a Comment