13.04.2024
Свят

Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Сърбия възможно най-бързо да синхронизира външната си политика с външната политика на ЕС и да въведе санкциите, които Евросъюзът и останалите страни от Западните Балкани са въвели във връзка с войната в Украйна, предаде Танюг.

Министрите на външните работи на ЕС изразиха очакване от партньорите и бъдещите членове на ЕС да се ангажират с общите ценности и общата външна политика и сигурност. Тези, които все още не са го направили, а Сърбия е една от тях, трябва да ускорят хармонизирането и да наложат санкции възможно най-скоро. Разбираме трудностите и оценяваме факта, че всички те гласуваха против Русия в Общото събрание на ООН, но очакваме кандидатите и нашите партньори да се синхронизират напълно с външната ни политика“, каза снощи в Брюксел Борел.

След срещата на външните министри на ЕС и на колегите им от страните от Западните Балкани Борел приветства стратегическите и смели решения на партньорите, които напълно са приели външната политика и санкциите, въведени от ЕС.

Според Борел руската пропаганда и дезинформация е широкоразпространена на територията на Западните Балкани. Той предупреди, че в такава ситуация неутралитетът на страните кандидатки за членство в ЕС не отговаря на европейското им бъдеще.

Поддържането на близки отношения с режима на Путин вече не отговаря на изграждането на общо бъдеще с ЕС.  Тези две неща не вървят заедно. Неутралитетът по отношение на войната в Украйна е погрешна концепция, каза Борел.

Related posts

Взрив в сръбска мина, 20 миньори са под земята, говори се за поне 8 жертви

Руската армия обяви, че отваря хуманитарни коридори за евакуация в Украйна

Дани Тренчева

Pfizer: Хапчето Paxlovid намалява смъртността от COVID-19 с 89%

Дани Тренчева

Гърция стартира ваксинация на деца между 5 и 11 години

Дани Тренчева

ЕК: Спирането на „Северен поток 2“ не следва да повлияе на цените на газа

Дани Тренчева

Най-малко четирима ранени при взрив на стара авиобомба близо до главната гара на Мюнхен

Дани Тренчева

Leave a Comment