18.04.2024
Свят

Жозеп Борел: Блокирането на украинското зърно е военно престъпление

Блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

„Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност“, каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от Европейския съюз.

„Русия трябва да спре да си играе с глада в света“, заяви френската министърка на външните работи Катрин Колона. „Русия трябва прекрати блокадата на украинските пристанища и да спре да разрушава складовата инфраструктура на Украйна“, каза още френската министърка.

„Европа ще помага на Украйна в дългосрочен план. Ще ѝ предоставя политическа, хуманитарна и военна помощ. На Русия е изпратено послание, което тя следва да разбере“, подчерта Колона.

„Франция решително подкрепя усилията на генералния секретар на ООН и тези на Турция за постигането на споразумение между Русия и Украйна“, което да направи възможен износът на зърно от Украйна през Черно море.

„Да оставим зърното блокирано е опасно за стабилността на света“, изтъкна Колона.

„Санкциите, които Европа наложи на Русия, не са насочени срещу земеделските продукти и торовете. Те могат да бъдат продавани, купувани, изнасяни“, заяви Жозеп Борел във връзка с твърденията на Русия, че санкциите, въведени срещу нея, са причината за влошаването на продоволствената криза в света.

Германия подкрепя Полша и Румъния в инициативата им да адаптират железопътните си линии към необходимостта от износ на милиони тонове зърно от Украйна, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, предаде Ройтерс.

Related posts

Стартира 30-та българска експедиция на Антарктида

Дани Тренчева

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Дани Тренчева

Земетресение в Гърция

Дани Тренчева

Откриха тялото на български гражданин в град Искендерун

admin

Четирима души, свързани със скандала с незаконните осиновявания в Гърция остават в ареста

admin

Банско и Боровец са най-евтините ски курорти в Европа

Дани Тренчева

Leave a Comment