24.04.2024
Свят

Жозеп Борел: Блокирането на украинското зърно е военно престъпление

Блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

„Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност“, каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от Европейския съюз.

„Русия трябва да спре да си играе с глада в света“, заяви френската министърка на външните работи Катрин Колона. „Русия трябва прекрати блокадата на украинските пристанища и да спре да разрушава складовата инфраструктура на Украйна“, каза още френската министърка.

„Европа ще помага на Украйна в дългосрочен план. Ще ѝ предоставя политическа, хуманитарна и военна помощ. На Русия е изпратено послание, което тя следва да разбере“, подчерта Колона.

„Франция решително подкрепя усилията на генералния секретар на ООН и тези на Турция за постигането на споразумение между Русия и Украйна“, което да направи възможен износът на зърно от Украйна през Черно море.

„Да оставим зърното блокирано е опасно за стабилността на света“, изтъкна Колона.

„Санкциите, които Европа наложи на Русия, не са насочени срещу земеделските продукти и торовете. Те могат да бъдат продавани, купувани, изнасяни“, заяви Жозеп Борел във връзка с твърденията на Русия, че санкциите, въведени срещу нея, са причината за влошаването на продоволствената криза в света.

Германия подкрепя Полша и Румъния в инициативата им да адаптират железопътните си линии към необходимостта от износ на милиони тонове зърно от Украйна, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, предаде Ройтерс.

Related posts

Фон дер Лайен: Над 78% ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС

Дани Тренчева

Оставката на Заев се отлага заради трагедията в България

Дани Тренчева

Протести в Германия след влезлите в сила нови противоепидемични ограничителни мерки

Дани Тренчева

Минималната заплата в ЕС: Под 1000 евро в 13 страни, над 1500 евро – в други шест

Дани Тренчева

На 3 януари Земята ще се приближи максимално близо до Слънцето

Дани Тренчева

Зеленски пред италианския парламент: „На ръба на оцеляването сме“

Петър Петров

Leave a Comment