15.06.2024
Политика Свят

ЕС настоява за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоя днес руският президент Владимир Путин незабавно и безусловно да прекрати войната в Украйна.

ЕС осъжда най-решително зверствата, за които се съобщава, че са били извършени от руските въоръжени сили в завзети и впоследствие освободени украински градове, допълва той в изявление по повод новините от Буча. По неговите думи картината с много цивилни жертви, както и унищожаването на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на жестоката война, която Русия води срещу Украйна и украинците. Клането в Буча и други украински градове ще стане част от списъка на зверствата, извършени на европейска земя, заявява Борел.

Руските власти са отговорни за тези зверства, извършени, докато са имали контрол в тези райони, добавя върховният представител. Извършителите на военни престъпления и други тежки нарушения, както и отговорните държавни служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност. ЕС подкрепя всички мерки за търсене на отговорност за нарушения на правата на човека и на международното хуманитарно право в Украйна от руските въоръжени сили, се посочва в изявлението.

Напълно подкрепяме разследването на прокурора от Международния наказателен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и работата на Комисията за разследване към Върховния комисариат на ООН за правата на човека. ЕС подпомага украинския главен прокурор и гражданското общество, които събират и съхраняват доказателствата за военните престъпления, отбелязва Борел.

Той съобщава, че ЕС спешно ще продължи работата по въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия.

Related posts

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е  юридически неграмотен и политически порочен

admin

И Асен Василев бил с офшорна фирма, но преди да стане министър

Дани Тренчева

“Демократична България” предлага мерки за депутинизация на страната

НС прие решение България да окаже незабавна хуманитарна помощ на българи в Украйна

Дани Тренчева

Нови депутати положиха клетва на мястото на избраните за министри

Дани Тренчева

Папа Франциск предупреди за опасност от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

admin

Leave a Comment