20.04.2024
Политика Свят

ЕС настоява за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоя днес руският президент Владимир Путин незабавно и безусловно да прекрати войната в Украйна.

ЕС осъжда най-решително зверствата, за които се съобщава, че са били извършени от руските въоръжени сили в завзети и впоследствие освободени украински градове, допълва той в изявление по повод новините от Буча. По неговите думи картината с много цивилни жертви, както и унищожаването на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на жестоката война, която Русия води срещу Украйна и украинците. Клането в Буча и други украински градове ще стане част от списъка на зверствата, извършени на европейска земя, заявява Борел.

Руските власти са отговорни за тези зверства, извършени, докато са имали контрол в тези райони, добавя върховният представител. Извършителите на военни престъпления и други тежки нарушения, както и отговорните държавни служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност. ЕС подкрепя всички мерки за търсене на отговорност за нарушения на правата на човека и на международното хуманитарно право в Украйна от руските въоръжени сили, се посочва в изявлението.

Напълно подкрепяме разследването на прокурора от Международния наказателен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и работата на Комисията за разследване към Върховния комисариат на ООН за правата на човека. ЕС подпомага украинския главен прокурор и гражданското общество, които събират и съхраняват доказателствата за военните престъпления, отбелязва Борел.

Той съобщава, че ЕС спешно ще продължи работата по въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия.

Related posts

ВСС се събира за искането за освобождаване на главния прокурор

Дани Тренчева

Христо Иванов: Трябва да направим конституционна реформа в правосъдието

Дани Тренчева

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

Радостин Василев: Получих и в момента получавам сериозни заплахи

admin

Мустафа Карадайъ: Очакваме оставката на целия кабинет

admin

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment