19.03.2024
Политика Свят

ЕС настоява за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоя днес руският президент Владимир Путин незабавно и безусловно да прекрати войната в Украйна.

ЕС осъжда най-решително зверствата, за които се съобщава, че са били извършени от руските въоръжени сили в завзети и впоследствие освободени украински градове, допълва той в изявление по повод новините от Буча. По неговите думи картината с много цивилни жертви, както и унищожаването на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на жестоката война, която Русия води срещу Украйна и украинците. Клането в Буча и други украински градове ще стане част от списъка на зверствата, извършени на европейска земя, заявява Борел.

Руските власти са отговорни за тези зверства, извършени, докато са имали контрол в тези райони, добавя върховният представител. Извършителите на военни престъпления и други тежки нарушения, както и отговорните държавни служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност. ЕС подкрепя всички мерки за търсене на отговорност за нарушения на правата на човека и на международното хуманитарно право в Украйна от руските въоръжени сили, се посочва в изявлението.

Напълно подкрепяме разследването на прокурора от Международния наказателен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, както и работата на Комисията за разследване към Върховния комисариат на ООН за правата на човека. ЕС подпомага украинския главен прокурор и гражданското общество, които събират и съхраняват доказателствата за военните престъпления, отбелязва Борел.

Той съобщава, че ЕС спешно ще продължи работата по въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия.

Related posts

САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

Дани Тренчева

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Дани Тренчева

Евродепутатът Ангел Джамбазки повежда листата на ВМРО в област Благоевград

Дани Тренчева

ЕС отново обсъжда как да свали цените на газа

Дани Тренчева

Досиетата Пандора: Николай Младенов регистрирал офшорка без да я декларира в ООН

Дани Тренчева

Христо Иванов: Не можем да отстъпим от решението за експулсиране на 70 руски дипломати

admin

Leave a Comment