29.05.2024
България

ЕК: Плащанията към бизнеса заради скъпия от 110 лв./MWh не са държавна помощ

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв/мвтч използвана електроенергия няма да се считат за държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията. За това информира директорът на Главна дирекция Конкурентоспособност в Европейската комисия Оливие Герсент в писмо до Министерството на финансите, препратено и до Министерството на енергетиката.

„Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени“, е записано в писмото от ЕК. Въз основа на представената информация ГД „Конкурентоспособност“ счита, че мярката е неизбирателна и следователно не представлява държавна помощ.

Полученият отговор от страна на Европейската комисия отваря възможността за практическо стартиране на плащанията по програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Според предвиденото в нея всички небитови крайни потребители ще бъдат компенсирани с по 110 лв. за всеки използван мегаватчас електроенергия. Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент. За да се случи това, Министерството на енергетиката сключва договори с търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители, които продават директно на крайни небитови клиенти, както и с оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. До момента са сключени договори с доставчиците, които имат най-много клиенти. Актуалният списък с тези договори е публикуван на сайта на МЕ и във фейсбук профила на ведомството.

Related posts

Полицията върна 4300 лева на добричлийка станала жертва на телефонна измама

admin

СЗО обявиха подсладителя аспартам за „възможен канцероген“

admin

Здравният министър: На този етап не се налагат вечерен час и тотален локдаун

Дани Тренчева

Румен Радев: Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради

admin

Делото за електрическите автобуси във Варна стигна до Кьовеши

Дани Тренчева

„Пътна полиция“ засилва контрола по пътищата в празничните дни

Дани Тренчева

Leave a Comment