03.10.2022
Свят

ЕК иска до 10 години затвор за престъпления срещу околната среда

Европейската комисия предложи да се въведе наказателна отговорност в ЕС за престъпления срещу околната среда и те да бъдат наказвани с 10 години затвор за физически лица и глоби до 5% от оборота на фирмите за юридически лица. Това се посочва в проект за директива за борба с престъпленията срещу околната среда, който беше представен от европейския комисар по опазване на околната среда и океаните Виргинийус Синкявичюс, предава ТАСС.

„Новата директива ще означава много по-строги наказания срещу хората и компаниите за нарушения като незаконно изхвърляне, незаконна търговия с дървен материал и замърсяване на водите. Трябва да сме ясни – престъпленията срещу околната среда не са престъпления без жертви, те могат да причинят непоправими дългосрочни щети не само на екосистемите, но и на човешкото здраве”, каза  той.

По думите му, ако престъпленията срещу околната среда са довели до смърт или тежки последици за човешкото здраве, се предлага наказанието да бъде доведено до 10 години затвор.

Източник: Агенция „Фокус“

Related posts

Реакцията на света след решението на Москва

Дани Тренчева

От сертификат до пълен локдаун – какви ограничения влизат в сила в Европа

Дани Тренчева

Външните министри на Русия и Украйна ще преговарят на турска територия

Дани Тренчева

Цената на газа в Европа отново удари рекорд

Дани Тренчева

Международна операция с участието на Националната следствена служба и ВКП разкри сайт със снимки на деца с порнографско съдържание

Дани Тренчева

Русия заплашва да скъса дипломатическите отношения със САЩ

Leave a Comment