23.04.2024
България Икономика

Експерт: Цената на бензина може да достигне и 3 лева

„Скокът на цените ще продължи поне до пролетта. Основният двигател за това е  високата цена на енергоносителите. Това поне са прогнозите на МВФ, ЕК, Световна банка, ЕБВР”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” финансистът доцент Емил Хърсев.

По думите му инфлацията в момента е в пика си. „Видяхме, че тези движения, които се очакваха – най-неприятните, като че ли се случиха. Едно от тях е цената на петрола. Връщане на цените на петрола от там откъдето започнаха да слизат. В момента достигнахме цената от 2014-та.  Достигнем ли нивото от 2006 година – 140 долара за барел петрол, с новата политика на мерки с биодобавки, бензинът може да достигне 3 лева”, посочи той.

„Финансистите мерят инфлацията с ръста на индекса на потребителските цени. Аз бих казала, че инфлацията още означава намаляване на цената на парите на хората.  Дали с доходите на хората в България те могат да посрещнат нуждите си. Обикновено експертите говорят за засилена политика по доходите на държавата. Аз обаче съм малко скептична. Държавата обаче може да повлияе на заплатите на държавните служители, на пенсиите и минималната работна заплата”, заяви от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

Related posts

На път за празниците: Полицаи ще водят от трафика агресивните шофьори

admin

7 034 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Дани Тренчева

15% ръст на цените в хотелите

Дани Тренчева

Три пъти са намалели загиналите при катастрофи, сочи дългосрочната статистика у нас

admin

Жена уби приятеля си след скандал

admin

Leave a Comment