06.07.2022
България Култура и изкуство

Панагюрското златно съкровище отново в Пловдив

С изложба на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Археологическия музей в Пловдив започва поредица от изложби, посветени на 140-тата годишнина от създаването на музея. Това каза директорът му Костадин Кисьов. Уникалният експонат, който е собственост на Археологическия музей, може да бъде видян от 10 май до 12 юни.

Съкровището пристигна днес под засилена полицейска охрана.

В събота – 14 май, когато е Европейската нощ на музеите, входът ще бъде платен. Две безплатни беседи от 11:30 часа и 15:00 часа ще представят цялата история на Археологическия музей и на Панагюрското златно съкровище – неизвестни факти за неговото пътуване по света и информация, която я няма в публичното пространство, каза директорът на музея.

От 18 май до 4 септември пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят изложба „Археологическите открития през 2021 година“. Тя представя артефакти, събрани от музейните работници на територията на град Пловдив от спасителни разкопки във връзка с новото строителство, каза Кисьов.

„Спомен за музея“ е мотото на изложбата, посветена на годишнината на музея. Тя ще бъде открита на 15 септември, датата на която е основан музея. Изложбата ще представи отделните етапи от създаването му досега чрез различни архивни документи и визуални материали, допълни Кисьов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

Никола Минчев: Не се притесняваме от вот на недоверие

Основните храни поскъпват с нови 7% до края на годината

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: “Лукойл Нефтохим” трябва да бъде под оперативен контрол на държавата

Досиетата Пандора: Николай Младенов регистрирал офшорка без да я декларира в ООН

Дани Тренчева

Как ще се изплащат пенсиите за февруари и допълнителните суми към тях

Откриха 79 пакета с хероин, скрит в кашони в камион на „Дунав мост“ 2

Дани Тренчева

Leave a Comment