23.07.2024
България Култура и изкуство

Панагюрското златно съкровище отново в Пловдив

С изложба на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Археологическия музей в Пловдив започва поредица от изложби, посветени на 140-тата годишнина от създаването на музея. Това каза директорът му Костадин Кисьов. Уникалният експонат, който е собственост на Археологическия музей, може да бъде видян от 10 май до 12 юни.

Съкровището пристигна днес под засилена полицейска охрана.

В събота – 14 май, когато е Европейската нощ на музеите, входът ще бъде платен. Две безплатни беседи от 11:30 часа и 15:00 часа ще представят цялата история на Археологическия музей и на Панагюрското златно съкровище – неизвестни факти за неговото пътуване по света и информация, която я няма в публичното пространство, каза директорът на музея.

От 18 май до 4 септември пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят изложба „Археологическите открития през 2021 година“. Тя представя артефакти, събрани от музейните работници на територията на град Пловдив от спасителни разкопки във връзка с новото строителство, каза Кисьов.

„Спомен за музея“ е мотото на изложбата, посветена на годишнината на музея. Тя ще бъде открита на 15 септември, датата на която е основан музея. Изложбата ще представи отделните етапи от създаването му досега чрез различни архивни документи и визуални материали, допълни Кисьов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

От затвора не позволили на Биляна Петрова да се сбогува с майка си

admin

Днес почитаме Възвесение Господне! Честит Спасовден!

admin

Министърът на земеделието Явор Гечев забрани износа на дървесина

admin

Костадинов към Радев: Не знам кой ви е заблудил, че ще бъдем опозиция, готови сме да управляваме

admin

Дневен хороскоп за 15 декември 2021

Дани Тренчева

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми

Дани Тренчева

Leave a Comment