24.04.2024
България Култура и изкуство

Панагюрското златно съкровище отново в Пловдив

С изложба на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Археологическия музей в Пловдив започва поредица от изложби, посветени на 140-тата годишнина от създаването на музея. Това каза директорът му Костадин Кисьов. Уникалният експонат, който е собственост на Археологическия музей, може да бъде видян от 10 май до 12 юни.

Съкровището пристигна днес под засилена полицейска охрана.

В събота – 14 май, когато е Европейската нощ на музеите, входът ще бъде платен. Две безплатни беседи от 11:30 часа и 15:00 часа ще представят цялата история на Археологическия музей и на Панагюрското златно съкровище – неизвестни факти за неговото пътуване по света и информация, която я няма в публичното пространство, каза директорът на музея.

От 18 май до 4 септември пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят изложба „Археологическите открития през 2021 година“. Тя представя артефакти, събрани от музейните работници на територията на град Пловдив от спасителни разкопки във връзка с новото строителство, каза Кисьов.

„Спомен за музея“ е мотото на изложбата, посветена на годишнината на музея. Тя ще бъде открита на 15 септември, датата на която е основан музея. Изложбата ще представи отделните етапи от създаването му досега чрез различни архивни документи и визуални материали, допълни Кисьов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

КПКОНПИ изпрати материалите от проверката на Община Варна до прокуратурата

Дани Тренчева

Двама полицаи пострадаха при гонка с нарушител на пътя

admin

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

НОВАТА ВЛАСТ: НС одобри кабинета „Петков“

Дани Тренчева

Полицията върна 4300 лева на добричлийка станала жертва на телефонна измама

admin

Прогноза за времето 27 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment