22.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Европарламентът ще разследва нехуманното отношение към кучетата в Благоевград

България и кучетата влязоха в дневния ред на заседание на ЕП

Кучетата „прославиха“ Благоевград и България, прочухме се и в Европа, а Европейския парламент ни взе на „прицел“ и започва спешно разследване., пише Struma. com . Всичко това се случва дни след като избухна скандала с превозваните от общината упоени кучета в багажник на автомомил, а двама общински служители бяха задържани и уличени в нехуманно отношение към четириногите. Днес дойде и тревожният сигнал от Европейския парламент, за който съобщи евродепутатът Емил Радев. Ето какво написа той:

Информацията за изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград потресе българското общество и беше посрещната с тревога в Европейския парламент.
В писмо до вътрешния министър и главния прокурор на България Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните, на която съм зам. -председател, призовава за задълбочено разследване.
С колегите препоръчваме то да обхване и използваните ресурси за изграждане и поддръжка на приюта, особено ако финансирането е осигурено от ЕС.
Настояваме да се предприемат необходимите превантивни, законодателни, административни и наказателни мерки, за да се предотвратят подобни престъпления в бъдеще.
Страната ни е криминализирала жестокостта срещу гръбначни животни и e сред първите в ЕС, създали зоополиция. Този хуманен и успешен подход беше сочен за пример в Европа. За да има резултати обаче, не е достатъчно да ковем закони. Трябва да се гарантира и ефективното им прилагане.

Ами честито на Благоевград, очакваме еврокомисари и евроделегации, които да нищят случая с приюта и отношението към кучетата в областен град на България.

Related posts

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе студентска и докторантска научна сесия, посветена на 45-годишнината от основаването на университета

Дани Тренчева

Аутопсията разкри причината за смъртта на кмета на Якоруда Н. Кафелов – изстрел в дясното слепоочие на главата

admin

Курбан за Св. Мина в „Каменния град“ под връх Пирин

Дани Тренчева

Мъж е пострадал след ПТП на пътя между гр. Симитли и гр. Разлог

admin

Марина Лазарова от Симитли с два медала от плувния турнир „Русалка“

Дани Тренчева

Родители подават масово декларации за онлайн обучение в Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment