13.04.2024
Covid-19 България

Доц. Кунчев: До края на януари Омикрон ще стане доминиращ у нас

Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата е на главният държавен здравен инспектор. Доцент Ангел Кунчев съобщи пред БНТ, че за момента не се налага затягане на мерките в страната.

„Заболеваемостта ни не е кой знае колко висока, тя е 350 на 100 000 средно за страната. Разбира се, има и райони – те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространение на Омикрон. Това са големите градове, ски центровете – там където има струване на много хора, където предаването става леко“, обясни Кунчев.

Според него най-важно за момента е да се спазват разпоредените мерки. До затягане на мерките може да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко.

„При всички случаи в САЩ, в Западна Европа, тя постави на колене дори и някои от авиокомпаниите. Половината от полетите в САЩ са отменени, заради липса на персонал, който да обслужва самолетите. Вероятно това ше се повтори и при нас“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Според него е важно у нас да бъде ограничено тежкото протичане на инфекцията и да бъде намалена смъртността.

Кунчев каза, че е възможно затягане на мерките на локално ниво в областите с висока заболеваемост.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че няма да се откаже от предложението си за задължителна имунизация на работещите в здравни и социални заведения.

Related posts

Времето през септември

admin

Почитаме Св. свщмчк Елевтерий

Дани Тренчева

Българите в чужбина с възможност за регистрация чрез електронна форма

admin

Кирил Петков: Въпросът за Северна Македония трябва да бъде решен от народните представители

Прогноза за времето 9 февруари 2022

Дани Тренчева

Двама обвиняеми за грабеж в „Слънчев бряг“ с мярка „задържане под стража“

admin

Leave a Comment